warning: Creating default object from empty value in /var/www/virtual/ketezeregy.hu/htdocs/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

gyerekek

Az erőszak megöli a szeretetet

Régóta tervezzük, hogy más kiadók könyveit, amelyeket mi fontosnak tartunk, nem csak szóban, hanem webboltunkban is ajánljuk. Alice Miller könyve - Kezdetben volt a nevelés - lett a második ilyen könyvünk. A Pont kiadó jóvoltából alább közöljük a szerzővel néhány évvel ezelőtt készült interjú magyar fordítását.

A verés, a negyedik parancsolat és az autentikus érzelmek elfojtása

Borut Petrovic Jesenovec interjúja Alice Millerrel 


BPJ: Ön felfedezte, hogy a negyedik parancsolat („Tiszteld atyádat és anyádat”) káros a gyermek egészséges érzelmi élete szempontjából. Sok emberben ez megbotránkozást szül. Hogyan fedezte fel, hogy ennek a „nemes utasításnak” a gyermek manipulálása és alárendelése az egyetlen funkciója?

A verés csökkenti a gyerekek intelligenciáját

Amikor egy szülőnek vagy pedagógusnak megcsusszan a keze, többnyire senki sem csinál belőle nagy ügyet. Pedig a kutatók szerint minden, a felnőttek által a gyermekekkel szemben elkövetett erőszakos tett, akármilyen rövid és enyhe is, élethosszig tartó érzelmi sebhelyet hagy a gyermekekben.

Ashley Montagu, antropológus írja: "Minden testi fenyítés vagy "náspángolás" erőszakosan megtámadja egy emberi lény teljességét, integritását. A hatás örökre megmarad az áldozat lelkében és személyiségének megbocsátást nem ismerő részévé alakul: hatalmas csalódás, mely ellenségessé teszi őt és később a mások elleni erőszakká alakul. Minél hamarabb és minél többünknek meg kell értenie, hogy a gyerekek irányába a szeretet és a kedvesség az egyetlen alkalmas viselkedés. A gyerek így válik olyan kedves emberré, amilyet maga is megtapasztalt.”

Summerhill anno

Interjú A. S.Neill-lel, a Summerhill Iskola alapítójával

http://www.eafa.org.uk/catalogue/205532

Alternatív Nobel-díj az otthonszülésért

Alternatív Nobel-díjat kapott Ina May Gaskin „a biztonságos, anya-központú szülési módszerek tanításáért és terjesztésért, amelyek a leginkább képesek az anya és a gyermek testi és lelki egészségének biztosítására.” 

Ina May Gaskint „a világ leghíresebb bábájaként” tartják számon. Hazájában, az Egyesült Államokban felélesztette a bábaság szinte már megszűnt, ősi mesterségét. Munkájában a tudományos kutatást és elemzést saját sokrétű természetgyógyászati tapasztalataival ötvözi. Ina példa valamennyi bába számára, aki mer a szokásostól eltérően gondolkodni, megpróbál a terhesgondozásban humánusabb módszereket alkalmazni, és lehetőséget teremteni arra, hogy a nők maguk válasszák meg a számukra legmegfelelőbb módot a szülésre.

És kell-e egyáltalán nevelés? - Beszélgetés dr. Vekerdy Tamással

Iskolakezdés. Gyerekek ezrei indulnak lelkesen, vagy kevésbé lelkesen az iskolába. A szülők, a pedagógusok és a gyerekek az alternatívákat keresik. Az egyik legrégebbi és máig is legradikálisabb alternatív iskoláról a Summerhillről, az iskoláról megjelent könyvről, valamint a mai magyar oktatási rendszerről beszélgetünk dr. Vekerdy Tamással.

A "Summerhill" című könyv előszava

Ezt az előszót A. S. Neill 1960-ban írta, amikor a könyv megjelent Amerikában. A szöveget azért tesszük föl, mert a helyzet sajnálatos módon még mindig ugyanaz, mint annak idején 50 évvel ezelőtt volt. Gyakorlatilag semmi sem változott, néhány szót ki lehetne cserélni mint például a "Vietnámi háború"-t "Iraki vagy Líbiai háború"-ra. "A pedagógia csendes forradalma" – ezt az alcímet adtuk a könyvnek –, alig látható Magyarországon. Így a gyerekeink sem lesznek képesek nemet mondani a gyülöletre. 

Egy hosszú vajúdás vége: a kormány elfogadta az intézeten kívüli szülésről szóló rendeletet

A Kormány egy közel két évtizede húzódó probléma végére tett pontot, amikor elfogadta az Egészségügyért Felelős Államtitkárság tervezetét az otthonszülés legalizálására vonatkozóan. A közleményben többek között a következőket olvashatjuk: 

"Az Államtitkárság szakított a korábban megszokott parancsvezérelte egészségpolitikával, s az otthonszülés kapcsán több esetben is sajtónyilvános egyeztetéseket folytatott az érintett szakmai és a civil szervezetekkel. A tervezet hatálybalépése 2011. április 1., de rendelkezéseit a május 1-je után bekövetkező szülészeti eseményre lehet alkalmazni.

A szülés nem betegség...

Tartalom átvétel