Egy hosszú vajúdás vége: a kormány elfogadta az intézeten kívüli szülésről szóló rendeletet

A Kormány egy közel két évtizede húzódó probléma végére tett pontot, amikor elfogadta az Egészségügyért Felelős Államtitkárság tervezetét az otthonszülés legalizálására vonatkozóan. A közleményben többek között a következőket olvashatjuk: 

"Az Államtitkárság szakított a korábban megszokott parancsvezérelte egészségpolitikával, s az otthonszülés kapcsán több esetben is sajtónyilvános egyeztetéseket folytatott az érintett szakmai és a civil szervezetekkel. A tervezet hatálybalépése 2011. április 1., de rendelkezéseit a május 1-je után bekövetkező szülészeti eseményre lehet alkalmazni. ... Folyamatos szakmai egyeztetések és elfogadható észrevételek beépítésével született meg a kormányrendelet, amely nem szűkíti le az otthonszülés fogalmára az ellátást, hanem lehetőséget ad úgynevezett születésházak létrehozására is, de szigorúan előírja a tárgyi és higiénés követelményeket, pontosan meghatározza a kizáró okokat, a váratlan helyzetekben szükséges intézkedéseket, továbbá az ezzel összefüggő személyi felelősséget. Az ellátást erre a tevékenységre vonatkozó működési engedéllyel és érvényes felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltató nyújthatja. Minimális személyi feltétel a felelős személy, vagyis szülész-nőgyógyász szakorvos, vagy diplomás, legalább két éves szülőszobai gyakorlattal, ennek hiányában kétéves szakmai gyakorlattal és igazoltan legalább ötven szülésben való közreműködéssel rendelkező szülésznő jelenléte. Az ellátás helyszínén egyszerre két egészségügyi dolgozónak kell jelen lennie, s legkésőbb 24 órán belül gyermekgyógyásznak kell megvizsgálni az újszülöttet.

... Otthonszülésre, más néven intézeten kívüli szülésre akkor kerülhet sor, ha a szövődménymentes terhesség a 37. és 41. hét közötti időszakban van, a magzat fekvése koponyavégű, illetve az édesanya az intézeten kívüli szülésről történő döntése időpontjában betöltötte a 18. életévét, de még nem múlt el 40 éves. Az édesanya legkésőbb a terhessége 36. hetéig dönthet úgy, hogy intézeten kívül szül, a terhesgondozásnak azonban a jelenleg működő rendszerben kell történnie.

... Az intézeten kívüli szülést kizárja – többek között – az, ha az anya korábban császármetszéssel szült, a magzat válla elakadt, az anya lázas, beteg, vagy a magzat beteg, valamint felmerül az iker-, vagy többes terhesség gyanúja. Nagyon fontos a háttérkórház szerepe, hiszen ez az intézmény teremti meg azt a biztonságot, amely bármilyen váratlan helyzetben segíteni tud. A háttérkórháznak olyan szülészeti-, és újszülött ellátást nyújtó, az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott fekvőbeteg-gyógyintézetnek kell lennie, ahova az ellátást igénybe vevő nő és gyermeke a helyszínről húsz percen belül beszállítható.

... Az ellátás nem TB támogatott, akkor sem, ha egyébként az édesanya az egészségbiztosítás keretében jogosult egészségügyi ellátásra, azonban a házi gyermekorvosi, a védőnői, továbbá a háttérkórház által biztosított egészségügyi szolgáltatás, a mentés és a laboratóriumi vizsgálatok ez esetben is finanszírozottak."

Egy picit azért bonyolultabban lesz, mint mondjuk Németországban. Ott egy bába jelenléte teljességgel elegendő, nem szükséges két egészségügyi dolgozónak jelen lennie – mint ahogy valószínűleg Ausztráliában sem, derül ki a Szia Baba című mesekönyvünkből –, és az sem kizáró ok, ha az anya korábban császármetszéssel szült. Az újszülött csecsemőt a német törvények szerint nem kell, hogy lássa orvos az első 24 órában. A szülők kihívják a gyermekorvost az első három napban.

Hogy a magyar társadalombiztosítás vajon miért nem finanszírozza az otthonszülést ez egy rejtély, hiszen lényegesen kevesebbe kerül, mint a kórházi szülések. Amit komolyan hiányolunk a törvényből, az az anya utógondozásának biztosítása. A német betegbiztosítók – ott több is van – a szülés után 10 napon át fizetik a bába látogatásait, aki ellenőrzi az anya és a baba állapotát. Eleinte naponta, majd ha nincs komplikáció másnaponta. Ami úgyszintén lényegesen kevesebbe kerül a biztosítónak mint az egyhetes kórházi tartózkodás.

"A most készülő rendeleten azt látom, hogy átitatja az a nézet, hogy az otthon szülés felelőtlen anyák felelőtlen döntése, amiben felelőtlen bábák akarnak segédkezni, a szabályoknak meg kell védeni az újszülöttet tőlük. És a másik, ami áthatja a rendeletet, az úri huncutság. Ahelyett, hogy az otthon szülés alapellátásként lenne kezelve, csak azok számára lesz a rendelet életbe lépésétől kezdve elérhető, akiknek pénzük van. Ez eddig nem így volt…" – nyilatkozta Geréb Ágnes az elitmed.hu oldalain a rendelet életbe lépése előtt néhány nappal.