Mire jó egy malom?

A házi gabonaőrlő malmokkal teljes őrlésű lisztet tudunk készíteni. Használatuk egyszerű. Felül beszórom a tölcsérbe a gabonát, és alul kifolyik a liszt. Nem bonyolultabb, mint kinyitni a liszteszacskót. Legalábbis az elektromos malmok esetében nem. A kézi malmok teljesítménye mindig a használójuktól függ.

A teljes őrlésű liszt tartalmazza a gabona maghéját és csírakezdeményét is, míg a finomított, fehér liszt mindössze fehérjéből és keményítőből áll, hiányoznak az életfontosságú anyagok: a vitaminok, ásványisók, nyomelemek, íz- és szaganyagok és a rostok.

A reszelt alma két-három perc alatt elkezd barnulni. A lisztben ugyanilyen folyamatok mennek végbe, csak nem látjuk. A liszt felülete rendkívül nagy, ezért a változások nagyon gyorsan lejátszódnak. Körülbelül két hét alatt értéktelenné válik. Állatkísérletekben az állatoknak adott két hetes, teljes őrlésű liszt vagy az abból készült kenyér hatására az állatok szaporodóképessége romlik, utódjaik száma folyamatosan csökken, majd a negyedik generációban már nem tudnak szaporodni, nincsenek utódok. Miközben az állatok felerészben megszokott táplálékukat kapják. Finomított liszt vagy az abból készült kenyér ugyanilyen hatással van az állatok szaporodóképességére. 

A frissen őrölt, teljes őrlésű liszttel, illetve az ebből készült kenyérrel etetett állatok megőrzik szaporodóképességüket.  A vizsgálat azt jelzi, hogy állás közben a lisztben valami nagyon fontos elbomlik. A szaporodóképesség elvesztése látványos változás, ám biztos, hogy nem csak ennyi történik a szervezetben.

A frissen őrölt liszt finomabb mint az állott liszt – hiányzik a fűrészpor íz, és az az enyhén kesernyés mellékíz is, ami a bolti liszteknél gyakran tapasztalható.

Végezetül - dédszüleink sem vitték el annak idején  az egész termést egyszerre megőrölni. Csak egy kis részét, mivel a teljes őrlésű liszt megavasodik és nagyon könnyen belemásznak a bogarak.

›››› vásárlás ››››