Melyik malmot válasszam?

A malmok és pelyhesítők kiválasztásakor mindenki más szempontok alapján dönt, ezért nehéz tanácsot adni a vásárlás előtt. Hogy melyek ezek a szempontok? Összegyűjtöttük.

Elöljáróban

Az elektromos házi malmok bármilyen száraz magot meg tudnak őrölni, így a gabonákon kívül a csicseriborsót és sárgaborsót is. Teljesítményük változó, 5–20 perc alatt őrölnek meg egy kilogramm gabonát.

Az őrlést nagy élettartamú malomkövek végzik, amelyek rendkívüli keménységűek. A malmok többségében korund kövek találhatók, amelyek kerámiaszemcsékkel vannak keverve. A korund természetes ásvány, amely a gyémánt után a legkeményebb anyag. A korund–kerámia kövek nagy előnye a természetes kövekkel szemben, hogy míg a természetes kövek – például a gránit –, egy idő után tükörsimára kopnak, addig a korund-kerámia kövek a két anyag különböző keménységének köszönhetően, önmagukat élezik. Felületük mindig kicsit érdes marad, ezért soha sem kell őket utánélezni.

1. Első lépésben azt kell eldöntenünk, hogy elektromos vagy kézi malmot szeretnénk-e.

 • Az elektromos malmok gyorsak és kényelmesek. Felül beöntöm a gabonát, bekapcsolom a készüléket, és alul kifolyik a liszt. Sebességük 5 és 20 perc között változik, mármint ennyi idő alatt őrölnek meg egy kilogramm búzát.
 • A kézi malmokkal lassú a gabona őrlése, és bizonyos izommennyiséget igényel. Fél óra és egy óra közötti idő alatt tudunk leőrölni egy kilogramm gabonát.

A mi tanácsunk: Mivel a huszonegyedik századi életformánkban az idő mindig szűk keresztmetszet, ha rendszeresen szeretnénk őrölni, válasszuk inkább az elektromos malmokat.

2. Ha az elektromos malmok mellett döntünk, mi alapján válasszunk?

A motor mérete

Az elektromos malmok között a különbség a malmok sebessége, a motor mérete, és a malmok külső megjelenésében van. A malomköveket itt azért nem emeljük ki, mert az általunk forgalmazott malmokban kivétel nélkül korundkövek találhatók. Erről már írtunk a bevezetőben.

 • A malmok sebessége a motor méretétől függően változik. A legnagyobb motorral rendelkező, 600 W-os malmok 5 perc alatt őrölnek meg egy kg gabonát.

Ide a következő malmok tartoznak: Mockmill Lino 200, Mockmill Pro 200, Mockmill 200, Fidibus XL, Fidibus XL plus, Duett 200.

 • Az ennél kisebb, 360–400 W-os motorral rendelkező malmok körülbelül 8–10 perc alatt őrölnek meg egy kg gabonát.

Ide a következő malmok tartoznak: Mockmill Lino 100, Mockmill 100, Mockmill Pro 100, Komo Classic, Komo Medium, Duett 100, Komo Mio, Komo PK1, a Mockmill Kichenaidre és Elektrolus malmokra szerelhető változata

 • A legkisebb malmok 200–260 W-os motorral rendelkeznek, és körülbelül 10 perc alatt őrölnek meg egy kg gabonát.

Ide a következő malmok tartoznak: Arabella, Fidibus 21, Komo Magic, Hawos Oktini, Hawos Easy

 • Külön kategóriát képeznek azok a malmok, amelyeket valamelyik háztartási gépre tudunk rászerelni. A Kitchenaid, Elektrolux, a Bosch és a Jupiter konyhagépekhez kaphatók malom előtétek. Ezek lehetnek köves malmok vagy acél malmok. Nagy előnyük, hogy a már meglévő készülékünkre tudjuk rátenni őket. Hátrányuk, hogy jóval lassabbak, mint a különálló házi malmok, 20 perc alatt őrölnek meg egy kilogramm gabonát.

A mi tanácsunk: A családunk mérete és a tervbe vett sütés mennyisége döntsön arról, hogy milyen méretű malmot választunk. És természetesen a pénztárcánk is. A nagyobb motorral rendelkező malmok gyorsabbak, strapabíróbbak. Ráadásul a malmok zajosak, konkrétan 70 dB zajt csapnak, ami mellett már nehéz beszélgetni. Ez szintén a gyorsabb malmok mellett szól, ha sokat akarunk őrölni.

És még valami. Ha kezdetben azt gondoljuk, hogy nem fogunk sokat őrölni, ez idővel változhat. Ugyanis ha egyszer rákapunk a házi kenyérre frissen őrölt lisztből...

A malmok külseje 

A házi malmok tömör fából, rétegelt lemezből, vagy az Arboblend nevű anyagból készülnek. A legtöbb malmunk tömör fából készül, amely bükk, hárs, vagy nyírfa lehet. Tartósság szempontjából mindegy, hogy miből készül a malom. Itt leginkább az számít, hogy melyik tetszik nekünk, melyik illik a konyhánkba.

 • A tömör fából készült készült malmaink a következő malmok: Arabella, Mockmill Lino 100 és 200, Mockmill Pro 100 és 200, Komo Classic, Komo Fidibus XL, Komo Fidibus XL plusz, Komo PK1, Hawos Oktini.
 • A rétegelt lemezből készült malmok bükk rétegelt lemezből készülnek. Ide tartoznak a Duett 100 és 200, Fidibus Medium, Fidibus 21 és a Hawos Easy.
 • Az Arboblend nevű anyag a papírgyártás melléktermékéből készül, tehát végül is fa, csak nem látszik rajta. Arboblendből a következő malmok készülnek: Mockmill 100 és 200.
 • Fa és Arboblend kombinációjából készül a Komo Mio.

A mi tanácsunk: Ennél a pontnál nem tudunk tanácsot adni, mivel mindenki a saját, szubjektív ízlése szerint kell, hogy kiválassza a neki tetsző malmot.

3. Amit a malmok megőrölnek

A háztartási malmok kicsit különböznek abban, hogy melyik gabonát képesek megőrölni, és olajos magvak is őrölhetők-e velük.

 • A legtöbb háztartási malom valamennyi gabonát meg tudja őrölni. A kukorica az egyetlen gabona, amellyel néhány malomnak gondja van.

Azok a malmok, amelyek nem tudják megőrölni a kukoricát: Fidibus 21, Fidifloc 21, Komo Magic.

 • A köves malmok nem tudják megőrölni az olajos magvakat. Az acélszerkezetű malmok azonban igen. Ide egyetlen malom tartozik, a Jupiter cég acélmalma, amely egy adapter segítségével más háztartási gépekre is felszerelhető.

A mi tanácsunk: Ha szeretnénk kukoricát is őrölni, szempont kell, hogy legyen, hogy a malmunk boldogul-e a kukoricával vagy sem. Ha pedig rengeteg olajos magvat szeretnénk őrölni, akkor el tudunk gondolkodni azon, hogy az acélszerkezetű malom megfelelő-e számunka.

Ezek után érdemes a boltunkban, a virtuálisban vagy a valódiban, jól körülnézni: https://ketezeregybolt.hu/hazimalmok

Címünk: Piliscsaba, Bajcsy-Zsilinszky u. 9. Nem árt bejelentkezni, mivel a kiállítóteremnek nincs fix nyitvatartási ideje. Többnyire itt vagyunk reggel 9-től este 6-ig, de az is lehet, hogy nagyritkán valami miatt kicsit bezárunk.