Widu - a cég

A Widu malmokat az teszi különlegessé, hogy a gabonán kívül olajos magvakat is tudnak őrölni. Az egyetlen köves malom, amely képes erre. Az őrlőszerkezet formájából adódóan a liszt csak kevéssé melegszik fel az őrlés során, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a malom – átlagnál nagyobb teljesítménye ellenére – folyamatosan működtethető.

A malomköveket a cég fejlesztette ki. Anyaguk naturschmirgel magnezit kötésben. A kövek önmagukat élezik. Élettartamuk 50–200 mázsa között van, a kő méretétől függően. Köveik öntött kövek, amelyek nem olyan kemények mint a többi malomban található korund kövek. Ezek a kövek a gabonák örléséhez tökéletesen megfelelőek, ha azonban valamilyen szennyeződés, apró kövecske kerül a szemek közé, könnyebben mennek tönkre.  

A motor minden esetben ipari motor (aszinkronmotor).

Hans Widerhold a Widu malmok kifejlesztője 1968-ban kezdett el malomkészítéssel foglalkozni. A nevét fémjelző Widu malmok hosszas kísérletezés és fejlesztés eredményei. A malomkészítő műhely Észak-Németországban, Hamburg alatt található. A műhelyhez biokertészet is tartozik. 

A malomkészítő műhelyt ma fiai, Udal és Bertold vezeti. Udal készíti az elektromos malmokat, Bertold a kézi készülékeket és minden mást, ami a malmok körül szükséges. 

A malmok egyszerű, funkcionális  készülékek, amelyek a fa természetes szépségét adják vissza.  A malmok készítéséhez felhasznált anyagoknál az ökológiai szempontok fontos szerepet játszanak. 

A Widu1- és 2-es malmokkal kisebb olajos magvakat, míg a 3-as, illetve nagyobb malmokkal akár diót is lehet őrölni. Az őrlemény massza szerű pép lesz, leginkább a mogyorókrémhez fog hasonlítani. Ehhez a művelethez szükség van a nagy továbbítócsigára. 

Dió- vagy mandulalisztet a Widu malmokkal nem lehet őrölni. Ezekből a magokból először ki kell préselni az olajat, majd az olajpogácsából készülhet a liszt. Azonban a Widu malmok köve ehhez a művelethez nem elég kemény. 

A Widu malmok hátránya a többi malommal szemben a viszonylag bonyolult szét és összeszerelésük. Ha olajos magokat őrlünk, minden őrlés után tanácsas a malmokat kitisztítani. Tönkölybúza rendszeres őrlése esetén havonta kell a malmokat szétszedni és kitisztogatni.
A Widu malmok köve nehezen cserélhető. Ha a kövek meghibásodnak, vagy vissza kell a malmokat küldeni hozzánk, vagy az útmutatásunk alapján megpróbálni kicserélni a köveket.