környezet

Avarégetés helyett komposztálás

Lassacskán itt az ősz. A vidéki esték jellegzetességei a füstölgő avarkupacok. Még akár hangulatosnak is tarthatnánk őket, ha nem fojtogatna kissé a füst, és nem derült volna ki az utóbbi évtizedekben néhány igencsak elgondolkodtató adat az avarégetésről.

Mennyit utazik egy paradicsom?

A válasz természetesen mindig attól függ, hogy melyik paradicsomról van éppen szó: ha a kertünkben termett, tíz centimétert kell megtennie a szájunkig, ha Hollandiában 1400 km-t, ha pedig mondjuk Izraelben, akkor 3000 km-t.

Kis karácsony, nagy karácsony...

 

A téli napforduló a legtöbb kultúrában az év legjelentősebb ünnepe. A nappalok ekkor kezdenek hosszabbá válni, kifelé indulunk a sötétből és hidegből, egyszóval van ok az ünneplésre.

A fény és a hangulatunk

A fénynek meghatározó szerepe van hangulatunkra, közérzetünkre, életműködéseinkre. Ha kisüt a nap, felderül a kedvünk, úgy érezzük, megtelünk életenergiával. Ha viszont ősszel és télen sötétben kell felkelnünk, gyakran kimászni sincs kedvünk az ágyból. A napfény hatással van vitamintermelésünkre és hormonháztartásunkra is.

Biogyapjú

Biogyapjú Szlovéniából

A biogyapjú abban különbözik a konvencionális gyapjútól, hogy a bio ellenőrzőszervezetek előírásai szabályozzák az állatok tartásának módját, legelőjüket, takarmányukat. 

Szlovénia természeti adottságainál fogva kiválóan alkalmas a juhtartásra, az állatokat hagyományosan, hegyi legelőkön tartják.Ezek a magasan fekvő legelők semmilyen más mezőgazdasági tevékenységre nem alkalmasak, ezért ökológiai szempontból is ez a legmegfelelőbb hasznosításuk.

Avar a kertben

avar

Avarégetés és avargyűjtés helyett – avar-komposztálás

Bárhol járok mindenütt avarral telt műanyag zsákok szegélyezik az utamat. Néhol égetik az avart. Az avart, amely néhány hónap alatt teljesen elkomposztálódik, és a hatalmas avarkupacból mindössze egy kis kupacka jó minőségű termőföld marad.

Az avar-a-műanyagzsákban megoldással az a gondom, hogy a műanyagzsákok egyszerhasználatosak. Az avart többnyire egy közös falusi vagy városi komposztálóba hordják, nálunk konkrétan kiviszik az erdő szélére. Ott kiszórják a zsákokból, de utána mi történik a zsákokkal? Visszakapják a tulajdonosok? Kétlem. Valószínűleg a szemétben kötnek ki. Ez nem kevés szemét, ahogy végignézek az utcákon.

Mosószóda – ecet – tiszta víz

Ha úgy érezzük, hogy háztartásunk mosása–tisztítása során nem csak a környezetünket akarjuk kímélni hanem a pénztárcánkat is, a mosószóda, az ecet és a tiszta víz a legmegfelelőbbek e célra. Ha kicsit kényelmesebbek vagyunk és inkább a kész megoldásokat szeretjük, választhatjuk a kereskedelemben kapható környezetbarát mosószereket vagy a mosódiót.

Pálmaolaj pro és kontra

Kérdések és válaszok a pálmaolajról, amely miatt pusztítják az esőerdőket

Forrás: www.regenwald.org, Klaus Schenk, Christiane Zander, Rettet den Regenwald e.V.

A pálmaolajjal nap mint nap találkozunk. Többnyire nem is tudunk róla: olcsó alapanyagként számtalan készítményben megtalálható. Így élelmiszerekben a mélyhűtött pizzától a csokoládéig, mosó- és tisztítószerekben, kozmetikumokban, sőt a dízelautókban és a hőerőművekben is.

Fukusima idején

„Az atomenergia az olcsóság–tisztaság– biztonság szentháromságának ígéretére épült. Mára azonban egyértelművé vált, hogy az ígéreteket nem váltotta be. A – soha nem volt – olcsóság már bizonyosan és véglegesen a múlté; a tisztaság ígéretét a halmozódó hulladékhegyek árnyékolják be; a biztonságról Csernobil emlékezete tanúskodik.” (Energia klub: Az atomenergia esélyei a XXI. században)

 A világ atomreaktorai összes energiafogyasztásunk alig 6,3%-át termelik.

Békamentés

Ahogy beköszönt a jó idő, megelevenednek a kétéltűek a pettyes gőtétől a zöld varangyig, az erdei békától a foltos szalamandráig. Magyarországon minden kétéltű védett – ennek ellenére tavasszal az állatok tetemeinek tucatjai borítják az utakat. Holott immár huszonöt éve, hogy az angol példát követve hazánkban is van békamentés. Magánszemélyek, civil szervezetek, iskolák és hivatásos természetvédők dolgoznak azért, hogy kevesebb állat pusztuljon el értelmetlenül az utakon. 

Tartalom átvétel