Hulladékmentes karácsony

A gondolat régóta izgat: hogyan lehet a karácsonyt, amely az utóbbi évtizedekben a fogyasztás szimbólumává vált, hulladékmentessé tenni? Kicsit utánaolvastam és utánagondoltam, és kiderült, hogy könnyebben mint gondolnánk...

Az Európai Unióban évről–évre nő a hulladék mennyisége. Az egyre növekvő életszínvonal miatt egyre több terméket veszünk. Ezeknek a termékeket rövidebb életidőre tervezik, egyre több az egyszer használatos és az eldobható termék, és egyre több az olyan eszköz, amelyet csak egy személy használ. Mindez kezelhetetlen nagyságú hulladékhegyeket eredményez, az újrahasznosítás mértéke pedig lényegesen kisebb, mint a keletkező hulladék mennyisége. A megoldás tehát az lenne, hogy ne termeljünk szemetet.

1. Csináljunk bevásárlólistát, és csak olyasmit vegyünk meg, amire szükségünk van

A karácsonyi hangulatban könnyen elcsábulunk, és olyasmit is megveszünk, amire tulajdonképpen nincs szükségünk, és nagyon gyorsan kacattá válik, amit csak kerülgetünk, majd pedig szemétté. Ezen segít, ha pontosan megtervezzük, hogy mit is szeretnénk venni a karácsonyunkhoz: milyen ételeket, ajándékokat és dekorációkat. Ezzel nem csak hulladékot, de pénzt is spórolhatunk...

2. Mibe csomagoljuk az ajándékot?

A színes, fényes csomagolópapír helyett használhatunk esztétikus újságpapírt, amelyet egyébként a papírgyűjtésbe tennénk, használhatunk textilkendőt, amelyet később kendőként lehet újrahasználni, vagy használhatunk tavalyi, még jó állapotban lévő, szép csomagolópapírt, amelyből kivágtuk a sérült részeket. A csomagolópapírt így többször is fel tudjuk használni.

3. Ajándékozzunk élményt!

Tárgyak helyett ajándékozhatunk élményt a családnak és a barátainknak is: kirándulást, koncert, mozi vagy színházjegyet, városi sétát, tanfolyamot, tánciskolai bérletet. Természetesen ajándékozhatunk olyasmit is, ami semmibe sem kerül: közös játszást, közös sétát, ahol az együttlét az ajándék.

4. Kreatív ajándékok

Természetesen mi is készíthetünk ajándékot: ezek az ajándékok személyesebbek, mert egyediek, mivel csak egy létezik belőlük: varrhatunk, festhetünk, barkácsolhatunk, készíthetünk falinaptárat amit a papírboltban kinyomtatnak és összefűznek, készíthetünk fényképet, amit bekereteztetünk...

5. Ehető ajándékok

A kreatív ajándékok lehetnek ehető ajándékok is, sütemények, savanyított élelmiszerek, kencék, olajban eltett finomságok, saját teakeverékek. A készítményünket beletehetjük egy szép üvegbe, amelyekből elég nagy a választék, és amelyek újrahasznosíthatóak. Vagy beletehetjük szép fém vagy papírdobozba. A hangsúly a csomagolóanyag újrahasznosíthatóságán van, amely ezáltal szintén az ajándék részévé válik.

5. Kézműves ajándékok

Gyönyörű kézműves ajándékokat tudunk venni a karácsonyi vásárokban, az iskolai bazárokban, vagy akár az interneten is. A legjobb kézműves ajándékok azok, amelyeket hazai iparművészektől veszünk. Ezeknél az ajándékoknál érdemes odafigyelni arra, hogy miből is készülnek, és milyen a minőségük, valamint, hogy mibe vannak becsomagolva.

6. Vásárlás – tudatosan

Bárhol és bármit is vásárolunk – vásároljunk tudatosan. Ha olyan ajándékot szeretnénk adni, amelynek nem létezik kézműves változata, először érdemes megnézni, hogy a second hand boltokban vagy oldalakon, másodkézből beszerezhető-e. Így újrahasznosítunk valamit, amely talán jobb minőségű, vagy legalább olyan jó minőségű, mintha újonnan vennénk meg.

Ha azonban mindenképpen új terméket szeretnénk venni, érdemes jól körülnéznünk a piacon: milyen a kiválasztott termék minősége, milyen az élettartama, milyen értékeléseket kapott, az ár ugyanis nem mindig irányadó a minőséget illetően. A választásnál szempont kell, hogy legyen, hogy miből is van a leendő ajándékunk, mennyire fogja terhelni a környezetünket, ha szemétté válik, és végül, hogy mennyi csomagolóanyagba van becsomagolva.

7. Tervezzük meg előre az ajándékainkat

A tapasztalat azt mutatja, hogy az utolsó pillanatban vett ajándékok közé gyakran csúszik be olyan, amivel a megajándékozott nem tud igazán mit kezdeni, amelyet nem sikerült jól átgondolni, amit csak azért veszünk meg, hogy tudjunk valamit adni.

Ezen segít, ha már jó előre megtervezzük, hogy kinek mit szeretnénk ajándékozni. Mi családilag ezt úgy oldjuk meg, hogy egész évben gyűjtjük a különböző kívánságokat, és azután karácsonykor ebből mazsolázunk.

8. Karácsonyi ebéd

A karácsonyi ebédnél természetesen a legfontosabb szempont, hogy finom legyen, és mindenki szeresse. Ha nagyrészt hazai, évszaknak megfelelő alapanyagokból készül, akkor már teljesültek a legfontosabb ökológiai szempontok. Szerencsére a hagyományos karácsonyi ebédnél teljesülnek ezek a szempontok. Ha a vásárlásnál itt is törekszünk a csomagolóanyagok elkerülésére, és annyit készítünk, amennyi el is fogy, és netán bio alapanyagokból készül a menü, még jobban fog ízleni, amit készítünk.

9. És végül a karácsonyfa

A karácsonyfánkra a díszeket készíthetjük mi magunk is papírból, szalmából, kukoricacsuhéból, vagy bármilyen más természetes anyagból. A karácsonyfadísz készítése lehet közös, családi elfoglaltság gyerekekkel, nagyszülőkkel...

Ha pedig karácsonyfa helyett valamilyen alternatív karácsonyfa mellett döntünk, az lehet papírból, vagy mohás ágakból is, esetleg kölcsönözhetünk is karácsonyfát valamelyik ezzel foglalkozó kertészetből.

 A hulladékmentes karácsony fogyasztói ötleteit, azokat, amelyek nem konkrétan a karácsonyra vonatkoznak, természetesen egész évben használhatjuk a vásárlásainknál...

Kívánok nagy jó készülődést és nagyon szép Karácsonyt!