Víz, víz, tiszta víz – az ásványvíz

Palackozott ásványvíz fogyasztásunk szépen nőtt az elmúlt években: 1996-ban fejenként 14 l volt, 2008-ban több mint 100 liter. Tulajdonképpen alig maradunk le az Unió régebbi tagállamaitól, Franciaországban vagy Olaszországban évi 120-130 l fogy. Magyarországon 1,5 milliárd PET palack kerül a szemétbe évente, ami 60 ezer tonna szemetet jelent.

A világ ásványvíz-piacát négy nagy cég uralja: a Coca-Cola, a Pepsi-Cola, a Nestlé és a Danone. A Danone forgalmazza a Volvic, Aqua, Evian és Crystal Springs nevű márkákat, a Nestlé cég a Perrier, Wittel, San Pellegrini, Theodora nevű vizeket, a Coca-Cola a Bon Aqua-t és az Apollinarist, a Pepsi a Margitszigeti kristályvizet és a Harmatvizet. A lista biztos, hogy nem teljes.

Azaz amikor ásványvizet iszunk, szemetet termelünk. Az ásványvizes flakonok a PET vagy PETE névre hallgató műanyagból készülnek. Nemzetközi számozásuk: 1. A számokat a műanyag doboz újrahasznosíthatóságát jelző háromszögben kell keresnünk, és alatta vagy néha a számok helyén olvasható a műanyag nevének rövidítése. A palackok elméletileg újrahasznosíthatók, gyakorlatilag azonban csak igen csekély mértékben történik meg az újrahasznosítás. Mindössze 15%-uk kerül szelektív gyűjtésre, és ezeknek is csak 7–8%-át dolgozzák fel újra. A PET palackok a környezetbe kikerülve nem tudnak lebomlani, örökké létező szemétként hagyományozzuk az utókorra.. Vagyis a gyerekeink, unokáink és az ük-ük-unokáink környezetét szennyezzük el.

A PET palackokban árult ásványvíz a palackokból kioldódó anyagokat is tartalmaz. A Frankfurti Egyetem 2009-ben befejezett vizsgálata szerint a PET palackban tárolt ásványvíz kétszer annyi ösztrogén-szerű anyagot tartalmaz mint az üvegpalackban tárolt. Az ásványvíz ösztrogén tartalma magasabb mint némely szennyvízé, amelyek köztudottan többek között az antibébi tabletták miatt ösztrogénnel erősen szennyezettek. Antimont szintén nagy mennyiségben tartalmaz a PET palackokban tárolt ásványvíz, mivel a palackok előállításához antimonvegyületeket használhatnak.

Az ár: A csapvíz árban, és a környezet számára okozott terhelésben is jóval kedvezőbb, mint alternatívái. A csapvíz ára eltérő az ország különböző helyein, de 200 Ft-ért többnyire 1000 liternyi vizet vehetünk – vagy 2 liter ásványvizet.