Farsangi fánk

A farsangi fánk egyike azoknak a mumusoknak, amelyeket nagyon sokáig nem mertem elkészíteni teljes őrlésű lisztből.Több ilyen sütemény is van, de leginkább a habos, tejszínes fajták. Azután egyszer csak úgy megkívántam, hogy nagy levegőt vettem, és elővettem azt régi Minerva szakácskönyvemet amit anyukámtól kaptam, és ha nem jut eszembe egy recept, mindig ebben nézem meg. A könyvben lévő receptet kicsit átalakítottam, a finomított lisztet kicseréltem teljes őrlésű tönkölybúza lisztre, a cukrot mézre. A porcukros meghintést a végén pedig egyszerűen elhagytam. Az eredmény csodálatos lett.

40 dkg teljes őrlésű tönkölybúzaliszt
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája - elhagyhatók, és langyos vízre cserélhetők
10 dkg méz
5 dkg vaj
langyos víz
csipet só

A sütéshez hidegen sajtolt napraforgóolaj

friss lekvár vagy lekvár

  1. A lisztet egy tálba öntjük és öklünkkel kis mélyedést nyomunk a közepébe. Az élesztőt a mélyedésbe morzsoljuk, és fél deci langyos vizet öntünk hozzá. Óvatosan elkeverjük a vizet, az élesztőt és egy kis lisztet. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
  2. A liszthez adjuk a vajat, a mézet, a tojások sárgáját és egy kevés langyos vizet. Alaposan átgyúrjuk. Régi receptekben az áll, hogy a tésztát hólyagosra kell verni. Nyugodtan lehet hólyagosra verni, de ha mi itt, a XXI. században már kicsit kényelmesebbek vagyunk, akkor elég lesz, ha jó alaposan átgyúrjuk. Ruganyos, puha tésztát kapunk, amely elválik az edény falától. Meleg helyen kelni hagyjuk.
  3. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd a tetejét is belisztezve, körülbelül ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Fánkszúróval kiszúrjuk és meleg helyen körülbelül fél órát pihentetjük. Fánkszúró híján egy bevizezett szájú pohár is megfelel a célnak.
  4. Bő olajban kisütjük. Először fedővel letakarjuk, majd megfordítjuk a fánkokat és fedő nélkül sütjük. A sütésnél nagyon vigyázok arra, hogy ne égjen meg az olaj, azaz inkább kislángon mint nagy lángon sütöm.
  5. Szűrőlapáttal kiszedjük, alaposan lecsöpögtetjük.

Mi frisslekvárral szoktuk tálalni, ami pusztán alma vagy körte vagy esetleg banán, összeturmixolva. Ezzek a gyümölcsök annyira édesek, hogy nem kell őket édesíteni.