A táplálkozás okozta civilizációs betegségek

Civilizációs táplálékunk által okozott betegségeink – mai betegségeink túlnyomó többsége ebbe a körbe tartozik. Kérdés, hogy mi bizonyítja, valóban civilizációs ártalmakról van-e szó? A válasz rendkívül egyszerű: ott ahol nem ezt eszik, a betegségek gyakorlatilag nem fordulnak elő.
  1. A fogszuvasodás, a fogínysorvadás és a szabálytalan fogsor. Az utóbbi a megelőző generációk helytelen táplálkozásának következménye.
  2. A mozgásrendszeri megbetegedések, az ún. reumatikus megbetegedések, az arthritis, az arthrosis, a gerincoszlop és a porckorong megbetegedései.
  3. Valamennyi anyagcsere-betegség mint például az elhízás, a cukorbetegség, a májkárosodás, az epekő, a vesekő vagy a köszvény.
  4. Az emésztőrendszer legtöbb megbetegedése, a székrekedés, a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vékony- és vastagbél megbetegedései.
  5. A szív- és érrendszeri megbetegedések, mint a szívinfarktus, az érelmeszesedés, az agyvérzés.
  6. A fertőző betegségek iránti fogékonyság, ami a mindig visszatérő légzőszervi gyulladásokban és hurutokban, valamint hólyaghurutban és vesemedence-gyulladásban nyilvánul meg.
  7. A legtöbb ún. allergia.
  8. Az idegrendszer néhány megbetegedése.
  9. A rák kialakulásában is bizonyos mértékig része van.