Hiányzik valami a vegetáriánusoknak?

A vegetáriánus táplálkozási mód egyre jobban teret hódít, és miközben a lakosság egy része húsból sokszorosát fogyasztja annak, mint amit száz évvel ezelőtt, egy másik része egészségügyi, ökológiai vagy etikai megfontolásból mond le róla, illetve gyakran minden állati eredetű fehérjét tartalmazó élelmiszerről is. Ugyanakkor a köztudatban még mindig tartja magát az a nézet, hogy a vegetáriánusok veszélyeztetik önnön, és szoptatós anyák esetén, gyermekeik életét a húsnélküliséggel, hiszen a húsban olyan életfontosságú anyagok találhatók, mint pl. a B12 vitamin. A B12 vitamin, amely valóban egy életfontosságú anyag, részt vesz a fehérje-, szénhidrát-, és zsíranyagcserében egyaránt. Hiánya többek között vészes vérszegénységhez, idegrendszeri betegségekhez, depresszióhoz vezethet.
A B12 vitamin előfordulása azonban egyrészt nem a húshoz kötött, hiszen egyéb állati eredetű termékekben mint a tejben, tejtermékekben vagy a tojásban is megtalálható, másrészt még csak nem is az állatvilághoz, hiszen pl. a gabona félék, vagy a savanyított zöldségek is tartalmaznak belőle többet-kevesebbet.
Elgondolkodásra késztethetne ezen felül az a tény, hogy a világ népességének nem elhanyagolható része húst egyáltalán nem, vagy csak ünnepnapokon fogyaszt, míg más tájakon a húson kívül se a tejet, se a tejtermékeket nem ismerik. Mindezekről kiterjedt néprajzi leírások számolnak be, valamint arról is, hogy ezeknél a népeknél a B12 vitamin hiánynak semmiféle jele nem tapasztalható, jó egészségnek örvendenek és nehéz testi munkára képesek.

Érdekes vizsgálati eredmények származnak a svéd P. Öckermann professzortól, aki olyan vegetáriánus táplálékon élő embereket vizsgált, akik 3-tól 30 évig terjedő időtartam alatt se húst, se semmiféle más állati eredetű élelmiszert nem fogyasztottak. Miközben a táplálék rendkívül kis mennyiségű B12 vitamint tartalmazott, a vizsgálati személyek vérében mégis elegendő mennyiséget találtak belőle.

A B12 vitamint ezek szerint nem csak a táplálékkal vesszük magunkhoz. Vajon hogyan kerül akkor az emberi szervezetbe, amely, mai tudásunk szerint, maga nem képes B12 vitamint előállítani?

Az egyetlen lehetséges válasz a bélben élő mikroorganizmusok B12 vitamint előállító képessége lehet, amely feltételezést több kutatócsoport is bizonyított az elmúlt évtizedekben. Az emberi ill. az állati vastagbélben élő mikroorganizmusok, baktériumok és gombák, egészséges bélflóra esetén, képesek a szervezet számára elegendő B12 vitamint előállítani, és a szervezet is képes mindezt a vastagbélből felszívni és így hasznosítani. Az egyik első ilyen tanulmány dr. Wolfgang Tilling bostoni kutatótól származik, aki bebizonyította, hogy gyermekek, akik állati eredetű táplálékot még soha nem fogyasztottak, bőségesen el voltak látva B12 vitaminnal, amely csak a bélflóra B12 vitamin előállító képessége, és a bél ezen vitamint felszívó képessége folytán lehetséges.

További bizonyítékként szolgál maga, a gyógyszerként használt B12 vitamin is, amely előállításához szintén mikroorganizmusokat használ a gyógyszeripar.

A vegetáriánusoknak tehát nincs okuk az aggodalomra, ha táplálékuk nem is tartalmaz elegendő B12 vitamint, mégsem fognak sem ők, sem gyermekeik B12 vitamin hiányban szenvedni, hiszen a bélben élő mikroorganizmusok elegendő B12 vitamint termelnek - amennyiben a teljes értékű táplálékkal biztosított az egészséges bélflóra -, amelyet a szervezet ugyanúgy tud hasznosítani, mint a táplálék által bevitet.