Apró malőrök a szakácskönyv körül – 1. rész

Az újrapapír 

 A szakácskönyvünk nyomdai munkái 3 hetet csúsznak, mert a nyomda nem rendelt papírt. Tudom, hogy elég hihetetlenül hangzik, mégis így van. A németek erre azt mondanák: Warum einfach wenn es auch kompliziert geht? Ami körülbelül annyit jelent: Miért csináljunk valamit egyszerűen, ha bonyolultan is lehet?
Könyvkiadónknak eddig minden könyvét újrapapírra nyomattuk, és az újrapapír a szakácskönyvnél is fontos volt számunkra. A szakácskönyvhöz 150 g-os papírra van szükség, míg a többi könyvünk 80 g-os papírra készült.

Eltartott egy kis ideig, amíg a szakácskönyvhöz kiválasztottuk a megfelelő újrapapírt. Ellenőriztük, hogy szépek lesznek-e a színes képek, megfelelő lesz-e a minőség, milyen vastagság kell.

 Az újrapapír beszerzése mindig is gondot jelentett. Tizenöt évvel ezelőtt, amikor az első könyvünk készült, hónapokba tellett, amíg sikerült az újrapapírt beszerezni. Akkor még létezett a Fűzfői Papírgyár, ám raktáron nem volt annyi újrapapír, amennyi egy könyvhöz szükséges. Megismerkedtem tehát néhány papíripari fogalommal, és a papírgyár csak nekünk legyártott két tonna papírt, ami három könyv kinyomtatásához volt elegendő. De mivel mi egyszerre mindig csak egy könyvet készítettünk, a nyomda – a gyomai Kner Nyomda – raktározta a papírt számunkra, amíg el nem használtuk. Utólag is nagyon köszönjük:).

Sajnos a Fűzfői Papírgyár tönkrement, és ekkor új újrapapírforrás után kellett néznünk. Volt újrapapír Dániából, Ausztráliából, de ezeknek nem sok értelme lett volna, mivel amíg ideérnek, annyi környezetszennyezést okoznak, hogy a fehér papír a hazai erdőkből környezetbarátabb megoldás jelent.

 Végre találtunk egy szlovén papírgyárat, amely csak nekünk legyártotta azt a legkisebb mennyiséget, amit egy papírgyár még le tud gyártani, konkrétan kettő tonnát. Ezt a nyomda elraktározta, és mi egy-két év alatt elfogyasztottuk. 

Majd következett néhány nyugodtabb év, mert 80 g-os újrapapírt időközben elkezdtek a papírnagykereskedések is tartani. A nyomda, amelyikkel együtt dolgozunk ezért abból indult ki, hogy a 150 g-os papír beszerzése sem fog problémát jelenteni. Bennünk volt egy kis aggodalom a papírt illetően, ezért többször is rákérdeztünk, de mindig azt a megnyugtató választ kaptunk, hogy a papír rendben van. Míg nem azután elküldtük a könyvünket a nyomdába. Nagyon jó érzés volt elengedni magunkat.

A nyomda négy nap múlva írta csak meg, hogy nincs papír sem Magyarországon, sem Ausztriában, sem máshol. Ha mi tényleg erre a papírra akarjuk a könyvünket nyomatni, akkor ezt a papírgyárnak először le kell gyártania. A művelet három hetet fog igénybe venni. A híren, háát... elsírtam maga. Mert a nyomda szerint ez azt jelenti, hogy a könyv december közepére lesz csak kész. Azaz november 16. helyett, ami a megjelenés eredeti időpontja lett volna, december 10-ra lesz könyvünk. Ha nem lenne a nyakunkon a Karácsony, nem is lenne olyan nagy baj.

A könyvek ezért előrendelhetők, az előrendelési kedvezmény 25%. Kis szerencse a történetben, hogy Karácsonyra oda fognak érni a megrendelt könyvek. -:)

 Nagyon köszönjük mindenkinek a türelmet!