Őszibarackfagyi

Ma délután elkészítettem az idei nyár első őszibarackfagyiját. Középső lányom, Sári, meghatottan nézte: azt tudtad, hogy ez a kedvenc fagyim?

Évek, illetve lassan évtizedek óta kísérletezem fagyikészítéssel. Egész családom imádja a fagyit, ami nagy motiváló erőt jelent. Volt már több fagyikészítő gépünk, az elsőben tönkre ment a betét, amelyet a mélyhűtőben kellett lefagyasztani, a másodiknak akkora a betétje, hogy a fél mélyhűtőt ki kell pakoljam ahhoz, hogy beleférjen. Nagyon szeretjük a kicsi, jégkrémkészítő műanyag formákat, amelyekbe gyakran csak gyümölcslevet öntünk, és megfagyasztjuk.

Tavaly egy új módszert találtam ki, és egyszerűsége, gyorsasága és a végeredmény állaga miatt eddig ez tetszik a legjobban. Télen–nyáron alkalmazható, és az elkészítési idő mindössze néhány perc.

Elsősorban gyümölcsfagyik készíthetők így: őszibarack, eper, meggy – ami kéznél van. Amire szükségünk van a fagyikészítéshez az egy turmixgép, ami a legtöbb háztartásban megtalálható.

Négy fő részére, és fejenként körülbelül 3 gombóc fagyihoz, a következőkből áll:

1/2 kg kockákra vágott, és lefagyasztott őszibarack
1 evőkanál tejföl
méz – ízlés szerint

Az őszibarackot lefagyasztjuk, majd amikor szükségünk van rá elővesszük a mélyhűtőből, és egy rövid ideig a (fél-1 óra) kicsit engedjük felmelegedni. Ez mindössze annyit jelent, hogy ne legyen kőkemény.

Hozzá teszünk 1 evőkanálnyi tejfölt, és ízlés szerint mézet. Ha édes és finom a gyümölcs, semmivel sem szoktam édesíteni.

Beleöntjük a turmixgépbe és egy-két percig turmixoljuk. A gyümölcsök annyira levesesek és puhák, hogy nem kell vizet öntenünk hozzá.

Amikor úgy látjuk, hogy egy krémszerű massza lett a barackból, befejezhetjük a turmixolást.

Fagyis kanállal kiszedjük, mint az igazi fagyit, bár annyira nem szokott kemény lenni, mint a fagyizókban árult fagyi. Ezután díszíthetjük meggyel, málnával, mandulalapokkal, bármivel.

Árban határozottan versenyképes a fagyink: fél kiló őszibarack 150–250 Ft, egy kanál tejföl kb. 10–30 Ft, a mézet most nem számolom, mert nem szoktam mézet tenni hozzá. Azaz 160–280 Ft közötti összegért 12 gombócot készítettünk. Ha biobarackot és biotejfölt használunk valamivel drágább lesz a fagyink, akkor akár 430 Ft-ba is kerülhet. Tudom, hogy a bolti, dobozos fagyik még ezt is überelik, viszont a mi fagyinknak további, verhetetlen tulajdonságai vannak:

1. Nyers gyümölcsből készül, és szerencsére a fagyasztás során a gyümölcsökben lévő értékes anyagok nem mennek tönkre.

2. Nem tartalmaz adalékanyagokat, aromákat, színezékeket, állományjavítókat, stb.-ket.

Egy ilyen fagyit lefényképezni nem a legkönnyebb feladat, mivel a fagyi, főleg a nyári melegben, azonnal elkezd olvadni. Ezért a profi fényképészek egy kis cselhez folyamodnak, ha fagyit akarnak fényképezni. Meg sem próbálnak valódi fagylaltot lefényképezni. Egy német ismeretterjesztő filmecskében a következő receptet láttam: fagyi helyett a quarknak nevezett német túrót hasznáják, és ehhez kevernek egy kevéske kőport és szinezékeket. A végeredmény a tökéletes fagyi: gyönyörű, a felülete nem olvad, szépen bordázott, ha a fagyis kanállal szednek belőle, bármennyi ideig fotózható.

Nem próbáltam ki a módszert, inkább a saját, olvadékony őszibarackfagyinkat fényképeztem le, majd gyorsan megettük az egészet. Finom lett.