Az Ökopiacon jártunk

 

Nyáron kifejezett élvezet végigsétálni bármelyik piacon, hát még az Ökopiacon. Árubőség, illatok, forgatag, egyszóval élet. Ami minket különösen érdekelt, az az áruválaszték és az árak.

Az áruválaszték

meglepően jó: rengeteg friss, idényjellegű termék, zöldségek és gyümölcsök, gazdag tej- és tejtermék-választék, sok hús- és hentesáru, méz és bor, sok, főleg csomagolt, száraz áru, néhány helyen déligyümölcs. Mindez kiegészül kozmetikumokkal és tisztítószerekkel. Egyszóval minden kapható, ami egy átlagos háztartásban kellhet.

Az árak

között hatalmas különbségek tapasztalhatók, egy-egy termék nemritkán két-háromszorosába kerül más-más árusoknál.  A biodinamikus termékek többnyire drágábbak, mint a pusztán biotermékek, ez a nemzetközi piacon is így van, bár a különbség ott mindössze néhány százalékot tesz ki. 

Ha alaposan körülnézünk, találunk a nem biotermékek árának megfelelő termékeket is a zöldségek és gyümölcsök között. A hús- és hentesáru és a tejtermékek árai már jóval magasabbak a konvencionális áraknál, bár ez alól is lehetnek kivételek.  

Általánosságban nyáron jobban közelítenek az árak a nem bio, azaz konvencionális árakhoz, mint télen. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a biovásárló is nyaral, és a forgalom a piacon nyaranta jóval kisebb, mint télen. 

Az árakon erősen érződik, hogy a XII. kerületben vagyunk, ahol a vevők egy részét nem igazán érdekli, hogy mi mennyibe kerül. Az árusok egy része úgy gondolja, hogy a vevők többsége erről a környékről származik, és hozzájuk igazítják áraikat. Pedig az egész városból, sőt még a környékéről is járnak ide vásárolni, lévén ez az egyetlen hely, ahol ilyen bőségben megbízható biotermékeket lehet kapni. 

A Csörsz utcai Ökopiac Budapest legnagyobb ökopiaca, a MOM Művelődési Központ kertjében található. Szombat délelőtt 7-től 12 óráig tart nyitva. Pesten ezenkívül két kisebb ökopiac található, Újpesten (Baross utca 105–107.) és Pesthidegkúton (Klebelsberg Kultúrkúria), valamivel kisebb választékkal. A különbség főleg nyáron jelentős, mivel a Csörsz utcai piacon számos gyümölcstermelő árul nyáron, akiknek a kisebb piacokra nem éri meg kimenni.