A rebarbara egyike az első tavaszi növényeknek ami kibújik a földből. Hatalmas levelei gyorsan nőnek, és április közepén–végén már szedhetjük is az első leveleket. Csak a levélnyele fogyasztható, nyersen azonban az sem.
A rebarbara számomra egészen húszas éveim végéig egy teljességgel ismeretlen növény volt. Dániában, amikor egy kerámiaműhelyben dolgoztam egy ici-pici faluban a Seeland nevet viselő sziget közepén, a szomszédos gazdaság istállói mellett hatalmas növények nőttek. A párom, aki ismerte Németországból, meg is jegyezte, hogy milyen szép nagyok.
Mikor Németországban laktunk azután tavasszal rendszeresen sütött Rhabarber Streuselt, ami kb. annyit jelent: rebarbarás szórt (süti, de ezt nem mondták hozzá). Mit ne mondjak, igen megkedveltem.
Az osztrák biogazdálkodás évek óta, jobban mondva évtizedek óta irigységem tárgya – odaát ugyanis nem csak a szél fúj jobban (amit a rengeteg szélmalom bizonyít), a biogazdálkodás mértéke is bőven meghaladja azt, amiről álmodni merünk. Ausztriának csaknem 20%-a, Burgenlandnak pedig 26%-a biotermőterület – ami teljes Ausztriában 22 ezer, míg Burgenlandban 950 biogazdaságot jelent. A burgenlandi biogazdaságok legnagyobb része 0.3–1 ha-os, az össz-biotermőterület 46 ezer ha. Az osztrák környezetvédelmi program kiemelten támogatja a biogazdálkodást: a biogazdaságok hektáronként támogatottsága ötszöröse a konvencionális gazdaságok támogatottságának. További támogatást élvez a talajvíz védelme, valamint 3 évente kötelező a továbbképzés.
Nyáron kifejezett élvezet végigsétálni bármelyik piacon, hát még az Ökopiacon. Árubőség, illatok, forgatag, egyszóval élet. Ami minket különösen érdekelt, az az áruválaszték és az árak.
Az áruválaszték
meglepően jó: rengeteg friss, idényjellegű termék, zöldségek és gyümölcsök, gazdag tej- és tejtermék-választék, sok hús- és hentesáru, méz és bor, sok, főleg csomagolt, száraz áru, néhány helyen déligyümölcs.
Hatalmas, csaknem kukorica méretű pórék, dinnyeföldek sötétzöld, igazi magyar dinnyékkel, tökföldek narancssárga hokkaidótökökkel. Padlizsán, kukorica, zeller, répa. A paradicsomokat itt nem kötözik: fekszenek a földön a többnyire elszáradt növények, és virít rajtuk a szép piros paradicsom. A paprikák viszont kis bokrokban nőnek meglepően bőséges terméssel.
A BioFach – ha valaki még nem hallott volna róla – a legnagyobb bioszakvásár a világon. Minden év februárjában, Nürnbergben találkozik itt minden, ami bio. Több mint 2000 kiállító és több mint 30 000 látogató – 85 különböző országból.
A Biofach a világ legnagyobb bio-szakvására. Minden év februárjában Nürnbergben kerül megrendezésre – az idén huszonkettedszerre. Üdítő és lelkesítő látni, hogyan változik és fejlődik a biomozgalom, de egyúttal kicsit lehangoló is, mivel az irányok néhol megváltoztak. Világviszonylatban egyre nő a bio-termőterület, és a bioélelmiszerek – legalábbis Nyugat-Európában – mindenütt könnyen és elérhető áron szerezhetők be. Ugyanakkor egyre nő a feldolgozottság foka, biokóla, bioüdítők, mélyhűtött pizza és porlevesek – szinte minden kapható bioalapanyagokból.
A hal egészséges. Hetente legalább egyszer együnk halat – olvashatjuk a legkülönbözőbb tanácsadókban. És a hal valóban egészséges lenne, ha nem szennyezett folyóinkból és tengereinkből származna. A halak ugyanis szervezetükben összegyűjtik a környezetünkben található mérgeket, a nehézfémeket és permetezőszer-maradványokat. Mi pedig ezeket elfogyasztjuk a halászlével és rántott ponttyal együtt – mivel ezek az anyagok a főzés-sütés során nem semmisülnek meg.
Minél szennyezettebb egy víz, annál szennyezett a benne élő élőlény. A tengerek különösen a folyók torkolatainál, az ipari létesítmények környékén szennyezettek. De mivel a hal úszik a víz pedig folyik, a tengeri halak igen magas szermaradvány értékeket tartalmazhatnak akkor is, ha valahol a „világ végén” fogták őket.
A banán a világ legfőbb kereskedelmi árucikkei közé tartozik. A hazai piacokon néha a legolcsóbb gyümölcs. De vajon milyen árat fizetünk ténylegesen a banánért?
A banán legnépszerűbb gyümölcseink és legrégebbi kultúrnövényeink egyike. Írásos emlékek már i. e. 600-ban említést tesznek róla. Eredeti hazája Délkelet-Ázsia, ahonnan Indián keresztül jutott el Kelet-Afrikába, majd onnan terjedt el az egész afrikai kontinensen és a Karib-tengeri szigeteken. Mivel azonban a banán gyorsan romlik, Európában a tizenkilencedik század végéig szinte ismeretlen volt.
A gyümölcsfákból, zöldségfélékből, dísz- és gyógynövényekből kialakított biokert avatatlan szemlélőnek első ránézésre meglehetősen rendezetlennek tűnhet. Egy ilyen helyen egyetlen kultúrnövényt sem termelnek egyedül egy ágyásban, s nincsenek gondosan felgereblyézett talajfelületek. A vegyesen, gazdag változatossággal ültetett növények egészségesebben fejlődnek, mint monokultúrában, mivel szomszédokként – ható- és illatanyagaiknak köszönhetően – kölcsönösen védik egymást a különféle kártevőktől. A kertbe csalogatott madarak, sünök a biokertész lelkes segítőtársai, tavasztól őszig pusztítják a rovarokat.