Rizs currys-banán mártással

 

Ez egy majdnem indiai étel. Egy kölni sörözőben találtunk rá. Talán a rizs és a curry miatt  gondoltam mindig indiaianak, de sokkal valószinűbb, hogy kölni.

35 dkg barnarizs
1/2 kg sertéscomb
3 nagy fej hagyma
1/2 kg banán
4 dl tejszín
2 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj
só, curry
keskenyre vágott mandula

 

1. A rizst éjszakára vagy legalább pár órára beáztatjuk és puhára főzzük. 
2A húst vékony, körülbelül centiméteres csíkokra vágjuk.
3. Az olajat serpenyőbe öntjük, a húst hozzáadjuk és nagy lángon addig sütjük, amíg a külső része meg nem barnul.
4. Az apróra vágott hagymát hozzáadjuk, és még mindig nagy lángon folytonos kevergetés közben megdinszteljük. Ha a hagyma üvegesre dinsztelődött a lángot kicsire vesszük. 
5. 
1 pohár tejszínt öntünk hozzá. és curryvel bőségesen fűszerezzük. Addig főzzük amíg a hús meg nem puhul.
6. Belevágjuk a banánokat, hozzáadjuk a második pohár tejszínt és szükség szerint vizet is. 
7. Az időközben megpirított mandulákkal tálaljuk.

 

Hús nélküli variáció – hús helyett használhatunk sárgarépát vagy valamilyen más zöldséget is

1. Ebben az esetben a hagymák kerülnek először a serpenyőbe egy kis olajjal.
2. Miután üvegesre dinsztelődtek, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott répákat.
3. A hagymákkal együtt folytonos kavargatás mellett tovább pirítjuk. Az így megpirított répákhoz adjuk a tejszínt, fűszerezzük, és addig főzzük amíg a répák majdnem teljesen puhára nem főnek.
4. A második pohár tejszín és a banánok hozzáadása után pirított mandulákkal tálalható.