Szilvás gombóc
60 dkg burgonya
1 evőkanálnyi vaj
15–20 dkg teljes őrlésű búzaliszt
20–25 dkg szilva
10 dkg zsemlemorzsa
kevés fahéj
méz szükség szerint
4 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
-
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. A megfőtt burgonyáról leöntjük a vizet, és hagyjuk kicsit kihűlni. Amikor kihűlt, krumplinyomóval összetőrjük.
-
A krumplihoz adunk 2 dkg vajat, és részletekben a lisztet. Összegyúrjuk, és annyi lisztet adunk hozzá, amíg a tészta ruganyossá nem válik, és már nem ragad.
-
A zsemlemorzsát kevés olajon enyhén megpirítjuk.
-
A szilvákat, ha nagyobbak, félbevágjuk, vagy negyedeljük. Ha kicsik, nem szükséges a magokat kiszedni belőlük.
-
A gyúródeszkát alaposan behintjük liszttel, és a tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk.
-
Felkockázzuk.
-
A kockák közepébe a feldarabolt szilvákból egyet-egyet ráhelyezünk. Ha nem elég édesek a szilvák, egy kicsi mézet csurgathatunk a tetejükre. A fahéjat a szilvák nedves részére szórjuk.
-
A kockákat gombóccá gyúrjuk. Vigyázzunk, hogy ne lógjon kis sehol sem a szilva!
-
Vizet forralunk, a vízbe egy teáskanálnyi sót szórunk, és a gombócokat beledobjuk. Amikor feljönnek a víz színére kihalásszuk őket, és a morzsába tesszük. Jól meghempergetjük.
-
Tálaláskor kicsit mézet csurgatunk a tetejükre, és rátehetünk egy kanál tejfölt is.
- A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges