Rábcakapin jártunk

Hatalmas, csaknem kukorica méretű pórék, dinnyeföldek sötétzöld, igazi magyar dinnyékkel, tökföldek narancssárga hokkaidótökökkel. Padlizsán, kukorica, zeller, répa. A paradicsomokat itt nem kötözik: fekszenek a földön a többnyire elszáradt növények, és virít rajtuk a szép piros paradicsom. A paprikák viszont kis bokrokban nőnek meglepően bőséges terméssel.

A Rábcakapi biogazdaságot Német István és felesége Erika alapította 1993-ban. Az akkor 20 ha-os gazdaság mára körülbelül 100 ha-nőtt. Termékeik listája úgyszintén egyre bővül. Szabadföldi zöldségtermelést folytatnak, amely az utóbbi években kiegészült földieper és almatermesztéssel is. A gabonatermesztésük szintén több éves múltra tekint vissza: ma már szinte valamennyi gabonafélét termesztik. 

Szerencsénkre. Online boltunkban forgalmazott biogabonánk ugyanis a Rábcakapi gazdaságból származik. Őszibúza, tönkölybúza, durumbúza, rozs, zab, köles, árpa, kukorica – minden, ami a kenyérsütéshez kell. (A gabonákat többnyire a malmokkal együtt forgalmazzuk, de természetesen malmok nélkül is kaphatók).

A Rábcakapi határában elterülő gazdaságnak 20 állandó és 20 idénymunkása van. A szárazság ellenére az idei termés igen szép. Ez persze csak állandó locsolással lehetséges. Csak a paradicsomon látszik, hogy megviselte az időjárás. "A paradicsomnak többet árt mint használ az öntözés"–mondja Német István.– A paprikának viszont ideális a sok napfény és a bőséges öntözés.

A gazdaságot az évek során szorgalmas munkával és pályázatok segítségével sikerült mai méretére megnövelni. Termékeiket a budapesti Ökopiacon és házhozszállítással értékesítik.