Rebarbaratorta

 

Bár a rebarbara nem gyümölcs, úgy tudjuk használni, mintha gyümölcs volna, méghozzá igen korai gyümölcs. Nagyon savanyú, ezért finom édes süteményekbe, levesekbe, szószokba tehetjük meggy vagy egres helyett. Édes gyümölcsökkel – mint az eper vagy az alma – jól keverhető, mert kellemes együtt az édes és a savanyú íz.

 

 

Két kerek tortaformára elegendő mennyiség:

50 dkg teljes őrlésű tönkölybúzaliszt
20 dkg vaj
1–1,5 dl hideg víz
csipet só

70 dkg rebarbara

4 tojás
30 dkg méz
6 dkg tejszín
20 dkg tejföl
1 citrom reszelt héja

1.  A lisztet, a sót, a hideg vajat és a hideg vizet jól összegyúrom. Rugalmas, puha tésztát fogok kapni. A tésztát egy órára félreteszem.

2. A formákat kivajazom. A tésztát két részre osztom és egyenletesen belesimítoma formákba.

3. A rebarbarát meghámozom, azaz egy éles késsel lehúzom a legkülső rétegét, majd apró karikákra vágom és a tésztára szórom.

4. A tojásokat, a mézet, a tejfölt, a tejszínt és citrom reszelt héját egy habverővel simára keverem és a tésztára öntöm.

5. Körülbelül 20 percig 240 °C-on sütöm, amíg a teteje el nem kezd barnulni.