Pirog

A pirog vagy pirozski orosz eledel: töltött  tészta, amibe több féle tölteléket lehet tenni úgy mint dinsztelt káposztát, darált húst, gombát, de akár spenótot vagy krumplit is. Többnyire sütőben sütik, de lehet serpenyőben is.

Eredetileg ünnepi étel, majd utcai eledellé vált. Ukrán barátnőnk akkor vendégelt meg vele, amikor valaki meghalt a családban, mondván, ilyenkor ezt szokták készíteni.

A 21. században remek harapnivaló utazás, kirándulás közben.

Természetesen teljes őrlésű liszttel készítettem...

A tészta:

40 dkg teljes őrlésű őszibúza-liszt
5 dkg hidegen sajtolt napraforgóolaj
1 teáskanál só
2 dl langyos víz
negyed csomag élesztő

  • A lisztet egy tálba öntjük, közepébe mélyedést nyomunk, és az élesztőt a mélyedésbe morzsoljuk.
  • Az élesztőhöz pici langyos vizet öntünk, és elkeverjük.
  • Megvárjuk, míg az élesztő elkezd növekedni.
  • Ekkor hozzáadjuk a sót (nem az élesztőbe szórjuk!), a napraforgóolajat és a vizet, majd jól meggyúrjuk.
  • Fél órára félretesszük pihenni.
  • Eközben elkészítjük a töltelékeket.
  • Miután pihentettük a tésztát, vékonyra kinyújtjuk.
  • Köröket szúrunk ki, és a töltelékből egy-egy kupacot teszünk a kőrök közepére. Lehet benne bőséges a töltelék.
  • A tésztát félbehajtjuk, és a széleit jó erősen összenyomkodjuk. A tetejét megkenjük tejfölös vízzel.
  • Közepesen meleg sütőben kisütjük.

A töltelékek:

Gombás

2 nagy fej hagyma (15 dkg)
6 nagy fej gomba
4 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
1 mokkáskanál só

  • A hagymát kis kockákra vágjuk, és kevés olajon világos barnára pirítjuk.
  • A gombát megmossuk, és keskeny csíkokra vágjuk.
  • Amikor a hagyma megpirult, a gombát hozzákeverjük, és szintén világosbarnára pirítjuk.
  • Megsózzuk.
Krumplis

30 dkg krumpli
2 fej hagyma (15 dkg)
1 gerezd fokhagyma
4 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
5 dkg sajt
1 csapott mokkáskanál só

  • A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük.
  • A hagymát apró kockákra vágjuk és olajon világosbarnára pirítjuk.
  • A fokhagymát a fokhagymanyomón átpréseljük és a hagymához keverjük.
  • A sajtot lereszeljük.
  • A krumplit a krumplinyomóval összetörjük, hozzáadjuk a hagymákat, a sajtot, és megsózzuk.
Káposztás

fél kg káposzta
1 mokkáskanál só
fél pohár víz

  • A káposztát apró csíkokra vágjuk
  • Megsózzuk, ráöntjük a vizet, és lefedjük.
  • Kis lángon megpároljuk.