Lencsekrém

Ez a lencsekrém egyike azoknak azoknak a kencéknek, amelyeknél nagyon nehéz rájönni, hogy mit is tartalmaznak. Mivel össze van turmixolva. A mustár meghatározó az ízében, nagyon sokat tud hozzáadni vagy elvenni. Mindig biomustárt használunk – azokból is sok féle van –, méghozzá enyhén csípőset. Teljes őrlésű kenyérrel, tavasszal friss medvehagymával, télen lilahagymával, vagy feketeretekkel, vagy egyszerűen csak magában. 

10 dkg lencse (barna vagy vörös)
1 szál közepes sárgarépa (10 dkg)
2.5 dl víz
2 babérlevél

2 nagy fej hagyma (15 dkg)
3 ek. hidegen sajtolt napraforgóolaj

6 dkg vaj
2 teáskanál mustár
1 mk só

1A lencsét és a megtisztított, karikára vágott sárgarépát a babérlevéllel egyetemben puhára főzzük. Annyi vizet öntsünk csak rá, hogy ne kelljen vízet leöntenünk róla. 2. A hagymát vajon megdinszteljük. 3. Mindent jól összekeverünk, ízlés szerint megsózzuk és egy turmixolóval simára keverjük.