Kevert kenyér – élesztővel

Az eredeti recept a szakácskönyvemben található: Egyszerűen finom, a teljes értékű konyha


Ahány ház, annyi féle kenyér. És még egy házon belül is több féle kenyeret sütünk – váltogatjuk a gabonákat, a kelesztőt-élesztőt, a kelés idejét, a formát. Kevert kenyeret sütni a legegyszerűbb, nem lesz ragacsos a kezünk a dagasztástól. Egy fakanállal oldjuk meg a dolgot, persze jó erőssel.

A kenyérsütéshez nincs szükség se kemencére, se kenyérsütő gépre. Bármelyik működőképes sütő megteszi függetlenül attól, hogy gázzal vagy villannyal működik-e.

1/4 cs. élesztő
3/4 kg teljes őrlésű búza vagy tönkölybúza liszt
7–8 dl víz
só, fűszerek

1. Kis lisztet egy dagasztótálba teszünk, az élesztőt belemorzsoljuk, és langyos vízzel elkeverjük. 
2. Megvárjuk míg felfut, azaz kis buborékok keletkeznek a masszában. Ez a helység hőmérsékletétől függően 5–10 perc lehet.
3. A lisztet és a vizet részletekben a megkelt tésztához adjuk, úgy hogy nokedlitészta sűrűségű legyen. Megsózzuk és alaposan elkeverjük. Figyeljünk rá, hogy a tésztában ne maradjanak lisztcsomók. 
4. Izesíthetjük magokkal, napraforgómaggal, lenmaggal, dióval, fűszerekkel.
5. Egy sütőformát kivajazunk és a tésztát átlapátoljuk. A tésztának a forma feléig-kétharmadáig szabad csak érnie. A forma lehet valamilyen nem teflonos kenyérsütőforma, egy jénai tál vagy agyagedény is.
6. Tetejét megszórhatjuk mákkal, szezámmal, egyéb magokkal.
7. Konyharuhával letakarjuk, és kelni hagyjuk. A szobahőmérséklettől függően fog kelni – ha meleg van fél óra, ha hideg van akár két óra is lehet a kelési idő. Folyamatosan figyeljük, és amikor szemmel láthatóan növekedésnek indult, előmelegített sütőben 10 percig 240°C-on, majd 30 percig 200°C-on sütjük. Ha nem tesszük be időben a sütőbe, a tészta túlkelhet. Ilyenkor a sütőben a kenyér összeesik, gyakran a formából is kifolyik.
8. A sütőből kivéve rácsra helyezzük és vízzel megkenegetjük.

A kenyérsütés hőmérséklete és hossza a sütőtől és a kenyerek számától függ. Az itt megadott hőmérséklettől teljesen eltérő hőmérskleteten is lehet jó kenyeret sütni. Mindenkinek a saját sütőjén kell kikísérleteznie. Szerintem fontos, hogy úgy tegyünk, mintha a kenyér kemencében sülne, azaz kezdetben magasabb legyen a hőmérséklet, majd rövid idő után kicsit csökkenjen. Ha több a kenyér, hosszabb időre van szükségük még akkor is, ha légkeveréses a sütő.

Aki szeretne egy kicsit több segítséget a kenyérsütéshez, szeretettel várom a tanfolyamokon. Az aktuális időpontok itt találhatók.

A szakácskönyvem pedig itt rendelheted meg.