Epertorta

Az epertorta hagyományos német sütemény – Erdbeerboden névre hallgat. A megsütött tésztára nyersen teszik rá az epret, amelyet zselatinnal öntenek le, majd tejszínhabbal tálalják. Bármilyen más gyümölccsel el lehet készíteni, málnával, cseresznyével, meggyel, őszibarackkal, vagy ezek keverékével. Különösen szimpatikussá teszi, hogy azt a sok finom gyümölcsöt amit a tetejére teszünk, nem kell megsütnünk.Az eredeti német sütemény receptjében lévő alapanyagokból amit szükséges volt lecseréltem, hogy ehetővé váljék: a fehér lisztet teljes kiőrlésű lisztre, a cukrot mézre, a zselatint agar-agarra, és a sütőport szódabikarbónára, hogy megspóroljuk azt a néhány adalékanyagot amit a sütőporba belekevernek.

A sütéshez bemélyedő szélű, kerek tortaformákra van szükség. Két tésztát szoktam megsütni egyszerre, mert a megsütött tésztát el tudom tenni néhány napra, és mivel ez egy igen könnyű sütemény, túl gyorsan fogy.

1 kerek tortaformához (26–29 cm) elegendő mennyiség

 ½ mokkáskanál szódabikarbóna
15 dkg teljes őrlésű tönkölybúzaliszt
15 dkg méz
3 tojás
3 kanál langyos víz
egy csipet vanília
3/4-1 kg gyümölcs

1. A lisztet a sütőporral elkeverem. Hozzáadom a mézet, a langyos vizet, a vaníliaport és az egész tojásokat. Simára keverem. Meglehetősen folyékony lesz.
2. Kivajazok egy kerek, bemélyedő szélű sütőformát és a tésztát beleöntöm. Előmelegített sütőben, 180 fokon világosbarnára sütöm. Ez sütőtől függően 20-25 perc.
3. Miután kihűlt óvatosan kiveszem a formából, és a gyümölcsöt bőségesen ráteszem.

A zseléhez:

1 l víz
3–4 evőkanál méz
2 teáskanál agar-agar
1/2 citrom leve
csipet vanília

4. Az agar–agart vízzel elkeverem, majd felforralom.  
5. A keveréket hideg vízfürdőbe teszem, és amikor kicsit meghült hozzákeverem a mézet, a citrom levét és a vaníliát. Addig hűtöm, amíg el nem kezd sűrűsödni, a vízfürdőn ugyanis sokkal gyorsabban kihűl, mintha egyszerűen csak kevergetném. Ekkor kiveszem, és állandó kevergetés mellett megvárom, míg majdnem összeáll, és abban a pillanatban, amikor elérte ezt az állapotot, óvatosan ráöntöm a gyümölcsre úgy, hogy mindenhova jusson.