Brokkoli krémleves

 

A brokkoli alig két évtizede került be a magyar konyhába, ezért hagyományos ételeinkben nem szerepel mint zöldség. Íze finom, a rózsák és a szár is fogyasztható. A szár vastagabb részeit meg kell hámozi. Ehető salátakánt nyersen, párolva, főzve vagy akár kirántva is. 

5 evőkanál hidegen sajtolt olaj
2 közepes fej hagyma
5 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt
4 szem krumpli
1 fej brokkoli
só, bors
1 dl tejszín
2–3 dl zöldség alaplé

1. A hagymát apróra vágom és az olajon megpirítom. 2. Hozzákeverem a lisztet, és egy percig kevergetem. 3. Leveszem a tűzhelyről. Felöntöm a zöldség alaplével, vagy ennek híján vízzel, visszateszem a tűzhelyre és addig keverem, amíg egy csomómentes masszát nem kapok. 4. A krumplit meghámozom és kockákra vágom. A brokkolit alaposan megmosom. A szárát levágom, szintén meghámozom és kockákra vágom. 5. A krumplit és a brokkoli szárát a levesbe teszem és annyi vizet öntök rá, hogy amikor majd hozzáadom a rózsákat éppen ellepje. Felforralom és amikor elkezd forrni, hozzáadom a brokkoli rózsáit is. Fúszerezem sóval és borssal. 6. Puhára főzöm, majd kicsit hagyom kihűlni. Botmixerrel pürét csinálok belőle és kevés tejszínnel ízesítem. 7. Lehet parmezánnal vagy kockákra vágott pirítóssal tálalni – illetve egyszerűen csak magában.

Hozzászólások