beigli


a tészta

1 kg teljes őrlésű búzaliszt
35 dkg vaj
8 dkg méz 
5 dkg élesztő
kb. 3,5 dl tej vagy víz
1 db tojás

1. A liszt közepébe öklünkkel kis mélyedést nyomunk, az élesztőt belemorzsoljuk, langyos vízzel és kis liszttel elkeverjük. Megvárjuk, amíg felfut, azaz elkezd növekedni és kis buborékok jelennek meg a felszinén. 

2. A lisztet a többi alapanyaggal együtt jól meggyúrjuk úgy, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ha nem elég ruganyos a tészta, adhatunk hozzá még tejet vagy vizet. Hideg helyen kelni hagyjuk.

 

a töltelékek

40 dkg mák 40 dkg dió
10 dkg mazsola 10 dkg mazsola
25 dkg méz 30 dkg méz
½ biocitrom reszelt héja ½ biocitrom reszelt héja
kb. 2 dl víz kb. 2 dl langyos víz
  késhegynyi fahéj

 

3. A töltelékekhez szükséges alapanyagokat összekeverjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy a töltelék jól kenhető legyen, azaz se túl híg, se túl sűrű ne legyen. A töltelékeket hidegen kenjük a tésztára.

4. Ha a tészta szépen megkelt, ismét átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, majd cipókká formáljuk. Mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk.

5. Hármat diós, hármat mákos töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a tölteléket egészen a tészta széléig kenjük, aztán a két végét egyujjnyira visszahajtva a tésztát felsodorjuk.

6. A rudakat előre kivajazott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. Tojással megkenjük. Ha tojásérzékeny van a családban, megkenhetjük tejjel vagy tejföllel is.

7. Meleg helyen tartjuk, majd amikor elkezdett növekedni, ismét megkenjük, és hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás meg nem szárad. Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük.

Ugyanebből a tésztából tudunk pozsonyi kiflit is csinálni.