Bolhába elefántot

A GMO azaz génmódosított növények hatásairól még mindig vitatkozik a tudományos világ. Az ipar és kutatói egyértelműen a GMO  mellett szavaznak, a független kutatók ellene. Az ipari érdekektől független vizsgálatok egyértelműen a GMO nagyon komoly veszélyeire figyelmeztetnek.
Ezeknek vizsgálatok egyike dr. Pusztai Árpád nevéhez fűződik, aki a skóciai Rowett intézetben több éven át vizsgálta génmanipulált burgonya hatását a kísérleti patkányokra. Kísérleteinek eredményei azt jelezték, hogy a génmódosításnak lehetnek káros következményei is. A fiatal állatok növekedésében és egyes szerveik fejlődésében zavarok keletkeztek, és az immunrendszerük stimulálhatósága csökkent.
A brit kormány 8,5 millió eurót fordított 2005-ben annak kiderítésére, hogy milyen hatással van a herbicidrezisztens, azaz a növényvédőszereknek ellenálló GMO növényfajok termesztése a környező élővilágra. Ezek a GMO növények lényegesen kevésbé érzékenyek a gyomirtószerek iránt, mint a környezetükben lévő növények. A vizsgálat során megfigyelték, hogy a biológiai sokféleség 34–44%-kal csökkent a GMO növények környezetében. Ennek megfelelően lényegesen kevesebb pillangót és méhet figyeltek meg a szántóföldnek ezen a részén, mint a kontrollterületen.

A GMO növények a eredeti génszerkezetébe azzal a céllal avatkoznak be, hogy ezáltal ellenállóvá tegyék őket a vetőmagot előállító cégek által gyártott gyomirtószerek ellen. Azaz – legalábbis elméletileg – a gyomirtók minden más növényt elpusztítanak a termesztett növényeken kívül.
A brit vizsgálat során a herbicidrezisztenciáért felelős gént megtalálták egy olyan vad mustárfajban, amely egyike azon növényeknek, amelyek ellen ezeket a növényvédőszereket alkalmazzák. Ez a „szupergyom” tehát az egész elméletet kérdésessé teszi, hisz így a gyomok is ellenállókká válhatnak a gyomirtószerek ellen. Ilyen „szupergyomokat” korábban is megfigyeltek, amikor is a növények a szelekció segítségével „megtanultak” az ellenük bevetett gyomirtószerek ellen védekezni.

A szél fúj. A repce átültetett génjeit a génkezelt táblától 26 km távolságra is felfedezték.
Spanyol biogazdák komolyan fontolóra vették a kukorica termeszthetőségét, mert véleményük szerint Spanyolországban már akkora területen folyik GMO kukorica termesztése, hogy nem tudják biztosítani saját GMO mentes termésüket.

Hozzászólások

Más baj is van.

A második bekezdésben említett gyomirtószerrel kapcsolatos elllenállással nem értek egyet. Nem csak az a lényeg, hogy a gyomirtó szerrel szemben legyen ellenálló, hanem az a cél, hogy kevesebb rovarírtót kelljen kiszórni. Ezt úgy érik el, hogy idegen gén beépítésével arra késztetik a nővényt, hogy saját maga állítson elő mérget a kártevők ellen.
És itt fontos megjegyezni, hogy ezt a mérget a növénnyel elfogyasztjuk, de ami a rosszabb, hogy előbb-utóbb a rovarok ellenálló példányai szelektálodnak ki és nem lesz ellenük ellenszer.

És még annyi, hogy a cikk címéhez illene legalább egy kérdőjelet tenni, mert nem hiszem, hogy valaki ekkora magabiztossággal tehet ilyen kijelentést ebben az igeni komoly témában.