Alice Miller - Kezdetben volt a nevelés

Alice Miller könyvét akár mi is kiadhattuk volna – ha a Pont kiadó nem előz meg minket.

A. S. Neill szerint nincs rossz gyerek – de akkor honan származik a gyűlölet? Hogy lesz egy gyerek rossz gyerek és egy felnőtt gonosz felnőtt? A kérdésre Alice Miller ad választ. 

Alice Miller (1923 - 2010) lengyel származású, svájci pszichológus.  A 70-es évek végén úgy dönt, hogy feladja pszichoanalitikusi és szupervizori tevékenységét, és tapasztalatait, amelyeket a depresszióban és más pszichés problémában szenvedő betegek kezelése során szerzett papírra veti. Azt remélte, hogy a terápiával  ellentétben, amelyen csak egy szűk kör tud részt venni, könyvei sokkal szélesebb rétegekhez jutnak majd el. Sikerei igazolták ezt.

A könyv két részből áll: az első részben az úgynevezett "fekete pedagógiát" mutatja be. A kifejezés nem Alice Millertől származik, de nagyon találó. Pontosan kifejezi a múlt pedagógiájának lényegét – a gyerekekkel való bánásmódot és nevelési elveket, amelyek egy része a mai napig fennmaradt. 

A könyv második részében a gyermekkori szenvedések következményeit mutatja be három példán keresztül: Christiane F. egy kábítószerfüggő tinédzser, aki prostitucióval keresi meg az anyagra valót Berlinben, Adolf Hitler, és Jürgen Bartsch egy gyermek sorozatgyilkos. Alice Miller bebizonyítja, hogy a halálösztön elve nem megmagyarázza, hanem elfedi az önpusztító drogfüggőség valódi okát. A szerző megmagyarázza a megmagyarázhatatlant és így érthetővé és elkerülhető válik, hogy a gyermekben majd később a felnőttben kialakuljon a gonoszság.

tovább a boltba