Benda Judit - Egyszerűen finom

A teljes értékű konyha

Szakácskönyv kicsiknek és nagyoknak.

A teljes értékű konyha a német Vollwertkost vagy angol whole food megfelelője. Alapját dédszüleink konyhaművészete képezi a élelmiszeripar előtti időkből – abból az időből, amikor még mi magunk készítettük el az ételeinket almából, káposztából, répából, búzából – azaz természetes alapanyagokból. Az ipari feldolgozás tönkreteszi, kivonja, átalakítja ételeinkben azokat az életfontosságú anyagok, amelyek miatt ennénk őket. A teljes értékű konyhából hiányoznak ezek a finomított, feldolgozott élelmiszerek.
A szakácskönyv receptjeinek zömét a hagyományos magyar konyha ételei alkotják kiegészítve a nagyvilág ételeivel – kicsit átalakítva. A teljes értékű ételek remekül beilleszthetők a magyar konyhába, így megszokott ételeink segítségével tudjuk egészségesre enni magunkat.

Ez a szakácskönyv családi szakácskönyv – célom az volt, hogy a kezdő vagy akár gyakorló szülő, háziasszony, singli kezébe olyan könyvet adjak 

– amely átsegíti az egészséges táplálkozáshoz vezető út kezdeti nehézségein
– amely ételeinek többségét a gyerekek és a család más ételekhez szokott tagjai is szivesen fogyasztják
– amely egyszerű és finom recepteket tartalmaz, azaz nem kell az életünket a konyhában töltenünk
– amely napjaink divatos táplálkozási irányzatai helyett a józan eszünket követi

Szerkesztőnk, Ruttkay Helga a következő kommentárral küldte vissza az utolsó korrektúrát (miután jól leszidott, hogy az utolsó pillanatban még komolyan változtattunk valamit a könyvön): …és amúgy szép lesz és kedves…

Füge Kata foodblogger (Futureater), aki úgy különben a Pécsi Egyetem tanára és a véleményére voltunk kiváncsiak, a következőt írta:
"Szerintem hihetetlenül hiánypótló mű, nem ismerek olyan kiadványt, amiben ilyen részletességű táplálkozási tanácsok mellett ekkora mennyiségű recept is szerepelne. Tökéletes kézikönyv azoknak, akik egészségesebbé szeretnék tenni a táplálkozásukat. Ezúton is gratulálok ehhez a munkához, tényleg csak szuperlatívuszokat tudok megfogalmazni a koncepcióról és a tartalomról. Egészen biztos, hogy gyakori használatban lesz a konyhámban."

Ezek után… a könyv megrendelhető itt (tartalomjegyzék).