Pesto a kertemből

Rendkívül egyszerű: bazsalikom, fokhagyma, mogyoró vagy dió (fenyőmag helyett). Sajnos az olívaolaj nem a kertünkben termett, és a parmezán sem, bár ez utóbbi elhagyható. Összeturmixolom, és kész. Hűtőszekrényben remekül eláll néhány hétig, arra kell csak vigyázni, hogy az olaj elfedje a zöldet. Mi leginkább kenyérrel szeretjük és friss paradicsommal (szintén a kertből).

Olasz barátnőnk szerint az olaszok ezt a receptet kicsit lazábban veszik, és bazsalikomon kívül más zöldet is tesznek bele, úgy mint például csalánt.

Az arányok körülbelül a következők:

szép, nagy csokor bazsalikomon
2–3 nagy gerezd fokhagyma
10–15 szem mogyoró vagy 5-6 szem dió
ízlés szerint parmezán
körülbelül 1.5–2 dl olívaolaj, hidegen sajtolt

Csak a teljesség kedvéért jegyzem meg, hogy hajdanában, turmixgép híján, máshogy készítették a pestot. Fogtak egy csinos kis márványmozsarat, majd először a fokhagymát és a fenyőmagot, majd a megmosott és megszárított bazsalikomot nyomták szét krémmé, és végül ehhez adták az olívaolajat és a sajtot.