Víz, víz, tiszta víz – a víztisztítók

Sokféle van, és sokféle elv alapján működnek. Ami közös bennük, hogy buta készülékek: nem tudnak különbséget tenni a káros és az ártalmatlan anyagok között. A víztisztító-gyártók honlapjairól többnyire nem derül ki, hogy mik azok az anyagok amelyeket a víztisztítók kiszűrnek a vízből. Kérdés, hogy csak a nagy, szerves molekulákat szűrik-e ki a készülékek, vagy az ásványi sókat is? Mert ha a klórt kiszűri a víztisztítónk, akkor az összes többi ásványi sót is ki fogja szűrni, mivel ezek molekulamérete körülbelül megegyezik. 

A víztisztító-kereskedelem igen jövedelmező üzletág. A gazdasági versenyhivatal 2009-ben komoly büntetésre ítélte az egyik víztisztítókat forgalmazó céget hamis, a fogyasztókat félrevezető állításaiért. A víztisztítós honlapokon az információk félelmeinkre, és kémiai és élettani ismereteink hiányosságaira épülnek. Kijelentéseiket nem indokolják megfelelően, sehol találni forrást, vagy legalábbis kielégítő magyarázatot arra például, hogy a csapvíz valóban annyira szennyezett lenne, hogy inkább szűrt vizet kéne innunk. Viszont rengeteg hangzatos, mondhatni manipulatív állítást tartalmaznak, amelyek valóságtartalma gyakran igencsak kérdéses.

Csupa jól hangzó gondolatot, például: „A szervezetünk számára szükséges ásványi anyagokat nem képes a vízből, oldott állapotból feldolgozni. Ezeket a szükséges ásványi anyagokat a szervezetünk kizárólag a táplálékból képes kinyerni, ahol szerves molekulákhoz kapcsolódnak, nem pedig oldott állapotban, „nyersen” vannak. A szervezetünkben egyetlen olyan folyamat sincs, amelyhez vízben oldott ásványok jelenléte lenne szükséges.” Majd a szöveg így folytatódik:

"Az ivóvízben oldott ásványi anyagok és a só leginkább az agy vékony ütőereit támadja meg. Az erek elmeszesedése attól a naptól kezdődik, amikor a csapvízből először kerülnek szervetlen vegyi és ásványi anyagok a testünkbe."

Hogy vajon milyen tudományos kutatásra alapozza a szerző a mondanivalóját, az nem derül ki a szövegből. Viszont láthatunk egy jól sikerült, pozitív energiáktól duzzadó fényképet, a kiemelt betűkkel szedett idézett mellett. A reklámszakemberek biztosan tudják, hogy ez miért működik.

Az előbb idézett gondolatsor azért zöldség, mert az emberiség története során mindig természetes vizet ivott, amiben természetesen voltak oldott ásványi anyagok. Azonban egészen a huszadik századik nem írták le az érelmeszesedést, sem az agyban, sem máshol. Az érelmeszesedés a civilizációs táplálkozás következménye, nem a természetes ivóvízé. A finomított élelmiszereké, a cukoré, a finomított lisztté, és az egyéb finomított élelmiszeripari termékeké. És a finomított vízé is, ha a természetes ásványisó tartalmától megfosztják...

Valamelyik cégnél megnyugtattak, hogy az a víz, ami a vízszűrőből kifolyik teljesen rendben van, az ANTSZ ellenőrzi, és rendben lévőnek találta. De akkor egyáltalán miért van szükség vízszűrésre, hiszen a vezetékes vizet is ellenőrzi az ANTSZ.

Az ozmózisos víztisztító mindent kiszűr, azaz a szerves anyagokat és a szervetlen sókat is. Még a víz ízét és illatát is.  A végeredmény desztillált víz lesz. H2O, és semmi más. Ilyen a természetben nem fordul elő. Ezért azután az ozmózissal működő víztisztítókhoz utánsózó patronokat is kell használni. Ezek a patronok a kiszűrt ásványi sókat pótolják – legalábbis elméletileg. A mennyiséget matematikusok számolják ki egészen pontosan – tájékoztatott az egyik forgalmazó cég vevőszolgálata.

A vízben található ásványisók, nyomelemek, sőt még a szerves anyagok, mikroorganizmusok is a víz természetes részei. A természetes vizek mikrobiológiailag nem sterilek. Erre nincs is szükség, A víz egy ugyanolyan élelmiszer mint az alma vagy a krumpli. Ha finomítom, a szervezetünknek hiányozni fog, amit kivontunk belőle. Ha az ásványi sókból és nyomelemekből valamit mesterségesen visszapótlunk, az olyan lesz, mint amikor táplálékkiegészítőkkel akarjuk pótolni a táplálékból hiányzó anyagokat. Mindig csak az emberi logika szerint tudjuk pótolni a hiányokat, ami többnyire nem egyezik meg a természet logikájával.

Ráadásul a mesterségesen visszapótolt ásványi sóknak nem pont olyan az ízük, mint a természetesen oldott sóknak. Némely vevő ezt olyannyira kellemetlennek érzi, hogy nem is használja az utánsózó patront.

A víztisztítók között árban nagy különbséget tapasztalunk. És többnyire nem is elég a készüléket megvenni, azt folyamatosan karban kell tartani. Ami elég nagy költséggel járhat éves szinten, mert a szűrőbetéteket például rendszeresen cserélni kell.