Táplálkozási tanácsadás, egészségmegőrzési tanácsadás

Napjaink különleges helyzetére való tekintettel pillantnyilag csak online tanácsadásra van lehetőség. 

 

Bemutatkozom

Dr. Benda Judit vagyok. Eredetileg végzettségem gyógyszerész, azonban több mint húsz éve egészségmegőrzéssel foglalkozom, amelyet Németországban, a Bruker-Intézetben tanultam. Ennek kiegészítéseként táplálkozási tanácsadással foglalkozom, amelyhez a szükséges tudást részben a Bruker intézetben, részben a Pécsi Tudományegyetem Táplálkozástudományi Mesterképzés szakán szereztem meg. A egyetem Egészségtudományi Karának doktori iskolájában a betegségeink táplálkozásterápiájával, ezen belül a nyugtalan láb szindróma táplálkozásterápiájával foglalkozom.

A táplálkozási- és prevenciós-tanácsadáson kívül főzőtanfolyamokat tartok saját főzőiskolámban, ahol a teljes értékű konyha elméletét és gyakorlatát tanítom. Tudományos újságíróként a legkülönbözőbb médiákban írok cikkeket, sorozatokat, szerkesztettem rádióműsort. Könyveim, Egyszerűen finom, A teljes értékű konyha, valamint két Ökonaptár, a klímabarát és emberbarát életmódról szólnak.

Meggyóződésem, hogy a megfelelő táplálék és a megfelelő életmód elengedhetetlenül szükséges a testi és lelki egészségünkhöz. 

Amiben a táplálkozás és az életmódváltás segíteni tud

Mai betegségeink túlnyomó többsége táplálkozás okozta civilizációs betegség. A táplálkozás természetesen akkor tud leginkább segíteni, amikor még nem vagyunk betegek.

A már meglévő betegségek esetében több tényező is befolyásolja, hogy milyen javulás érhető el. Így a betegség típusa, a beteg életkora, a betegség súlyossága. A táplálkozás segítségével ideális esetben a beteg meggyógyul, legrosszabb esetben pedig állapotának romlása lelassul. A kettő között minden variáció előfordulhat. Mivel a táplálkozás okozta civilizációs betegségek kialakulásához többnyire több évtizedre van szükség, ezért a gyógyulás esélyeit ez alapvetően meghatározza. 

A következő problémákon lehet a táplálkozással segíteni (a lista nem teljes):

  • túlsúly
  • ekcéma, szénanátha, az asztma bizonyos fajtái
  • autoimmun betegségek mint például szklerózis multiplex, sokízületi gyulladás
  • IBS (irritábilis bél szindróma), emésztési rendellenességek, krónikus székrekedés
  • krónikus vékonybélgyulladás (crohn betegség), krónikus vastagbélgyulladás
  • nyugtalan láb szindróma (RLS)
  • folyton visszatérő felső-légúti megbetegedések
  • prediabetes, inzulinrezisztencia
  • mozgásrendszeri betegségek

Vélemények, tapasztalatok:

Kristóf története

Az alábbi történetet elmesélő férfi meg szeretné őrizni az nkognitóját, ezért elneveztem Kristófnak. Remélem ez nem ront beszámolója hitelességén. Kristóf negyven év körüli, vezető pozícióban lévő férfi:

"Az utóbbi években, 40 éves kor felé közeledve meglehetősen stresszes munkát végezve több kisebb-nagyobb egészségügyi problémát tapasztaltam magamon. Allergiás tünetek jelentek meg az arcfelületemen, emésztési problémákkal küzdöttem. És mivel egyre kevesebbet mozogtam, így elértem a 100 kg-os súlyt, amit lélektani küszöbnek éltem meg és amely testmagasságomhoz képest az ideális felett volt nagyjából 15 kilóval.

Először gasztroenterológus ismerősömet kerestem meg. Vizsgálata alapján feltételezhető volt, hogy több ételintoleranciám is van. Elsősorban hisztamin intolerancia és laktózintolerancia tüneteit állapította meg.

Elhatároztam, hogy életmódot változtatok. Egyrészt beiktattam heti két-három kétórás intenzív nordic-walkingozást a naptáramba.

Másrészt felkerestem Benda Juditot, akiről már sokat hallottam és akinek egy előadása magával ragadott, ahol a természetes, adalékanyagmentes élelmiszerek fogyasztásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Gyermekkoromban szüleim figyeltek arra, hogy minél inkább természetes élelmiszereket fogyasszunk, azonban az utóbbi években, az állandó rohanás közepette erre nem figyeltem, és rengeteg félkész élelmiszert fogyasztottam.

Judittal alaposan áttekintettük étkezési szokásaimat és rámutatott, melyek azok a pontok, ahol oda kell figyelnem. Első körben a reggeli étkezést változtattuk meg teljesen. Majd az esti menüt cseréltük le.

Az eredmény pedig látványos: tíz kilót fogytam, könnyebbnek, egészségesebbnek érzem magam. Mozgékonyabb vagyok, jobban teljesítek a munkában. Az allergiás tünetek ritkán jelennek meg, de ilyenkor mindig tudom, mire nem figyeltem, hol engedtem a "csábításnak".

Van még hova fejlődnöm természetesen és rajta is vagyok azon, hogy tovább változzam. És aminek még nagyon örülök, hogy szokásaimat kezdik gyerekeim és feleségem is átvenni."

Nóra története

Nóra története olyan sikertörénet, hogy Nórával készítettem egy beszélgetést az egész folyamatról, amely itt olvasható.

Gyakorlati tudnivalók: 

A tanácsadás helyszíne

Budapest, Hegedűs Gyula u. 64–66.

Piliscsaba, Bajcsy-Zsilinszky u. 9.

Online tanácsadásra Messengeren vagy Skype-on keresztül van lehetőség.

A tanácsadás díja

Első beszélgetés hossza a páciens problémájától függően 1–2 óra.

Díja: 28 000 Ft

Második beszélgetés és az ezt követő beszélgetéseknél a tanácsadás hossza körülbelül fél óra.

Díja: 7 500 Ft.

A prevenciós tanácsadás, amelynél az érintett még nem beteg, időben 2 óra szokott lenni, ha valaki valamilyen súlyosabb problémával jön, úgyszintén. Ezt követően a problémától függően 2–5 alkalommal szoktunk találkozni. Ha valamilyen enyhébb problája van a hozzám fordulónak, vagy már sok mindent tud a témáról, akkor a tanácsadás ideje rövidebb is lehet. 

Időpontfoglalás

A tanácsadásra bejelentkezni a következő e-mail címen lehet: drjuditbenda@gmail.com

És a következő telefonszámon: +36305779015

Szeretettel várom/várlak mind online, mind a valóságban!