Nyári bogrács

A bogrács szó hallatán a legtöbben valamilyen húsos ételre asszociálnak, minimum egy gulyásra, de mindenképpen jó sok húsra, és kevés vagy semmi zöldségre. A hagyományos bogrács valószínűleg így is nézett ki, fent a havasi legelőkön, ahol a pásztorok egy egész birkát belevágtak, és legfeljebb kenyeret ettek mellé.

A mi bogárcsunk már kicsit máshogy néz ki. Ugyanis rengeteg zöldséget teszünk bele, ráadásul egyáltalán nincs benne hús. Hogy ez így ehető-e?

Néhány évvel ezelőtt egy osztálykirándulás alkalmával mi, szülők együtt főztünk. Három bográcshely volt, ezért két húsos és egy vega bogrács készült. A vega bográcsot az akkor kapható nyár eleji alapanyagokból főztük. A másik két bográcsban marhahús és sertéshús rotyogott szintén zöldséggel körítve. A vega bogrács gyorsan készen lett, mert a zöldség a bográcsban ugyanolyan gyorsan megfő, mint a fazékben. Fél óra alatt minden megpuhult, miközben a húsos bográcsokra még órákat kellett várni. Bár többen aggódtak, hogy ki fogja megenni a vega bográcsot, pillanatok alatt eltűnt. Majd több megrögzött húsevő is elismeréssel jegyezte meg, hogy finom volt.
A bográcskészítésben az a jó, hogy a legunalmasabb alapanyagokból is lehet valami finomat főzni. A magyarázat a nyílt lángban rejlik, a füst ugyanis kissé megfüstöli azt, ami a bográcsban fő. A füst pedig – mármint a természetes – kiváló fűszer. 

Az itt leírt recept egy kicsi bográcsnyi mennyiség, 4–6 főre elég. Ezeken a zöldségeken kívül tehetünk bele bármit, amit a kertben, a piacon, vagy a zöldségesnél találunk: tök, paprika, paradicsom, fehérrépa, paszternák...

 1/2 kg zöldbab
4 vékony szál sárgarépa (40 dkg)
3 fej hagyma (20 dkg)
1 fej kis karalábé
1/2 kg burgonya
10 dkg zeller
petrezselyem
1–2 kisebb cukkini (30–50 dkg) 3 gerezd fokhagyma
hidegen sajtolt napraforgóolaj

tejföl

A hagymát apróra vágjuk és a napraforgóolajon megpirítjuk.
A bográcsba szórjuk az apróra vágott babot, a megtisztított és karikákra vágott sárgarépát, az apróra vágott fokhagymát és zellert, a megtisztított és apróra vágott karalábét, és kis tűzön kicsit pirítjuk őket.
A zöldséget felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, megsózzuk, és félig puhára főzzük.
A burgonyát meghámozzuk és kockákra vágjuk, majd a bográcsba öntjük.
Végezetül a cukkinit (a héját nem kell levágni) apróra vágjuk és a zöldségekhez adjuk. Szükség esetén vizet öntünk rá, és mindent puhára főzünk. Tejföllel tálaljuk.

A szöveg és a recept a szakácskönyvünkből származik.