Milyen hatással vannak az érzelmeink a szívünkre ?

A költészet szintjén egyértelmű a kérdésre a válasz: a szívünk "összetörik", ha valamilyen csapás ér bennünket, akár még "vérzik" is, de ugyanakkor "repeshet" is. A nyelvünkben számtalan szívvel kapcsolatos szólásunk és kifejezésünk van, amelyek azt sugallják, hogy a szívünknek nagyon komoly köze van az érzelmeinkhez.

De valóban így van ez? Ma a tudomány a szívre mint egy szerszámra tekint: ha nem működik megfelelően, teljes arzenál áll rendelkezésére a megjavításához. A legkülönbözőbb gyógyszerek, katéterek, pacemakerek, szívbillentyűk – és végső esetben kicserélik...

A takotsubo-szindróma

A kutatók két évtizeddel ezelőtt azonban meglepő dolgot vettek észre a szívvel kapcsolatban: a szív formája megváltozik a nagyon erős érzelmek hatására. A kutatók a megváltozott szív alakját egy japán korsóról nevezték el, amelyhez ilyenkor a szívünk hasonlóvá válik. A takotsubot eredetileg polipfogásra használtak, és formájában az a különleges, hogy keskeny nyaka és a széles hasa van.

A Takotsubo-szindróma vagy "megtört szív" szindróma azonban nem pusztán formai változást jelent: a szívünk ilyenkor komoly veszélybe is kerülhet. A takotsubo szív néhány hét alatt magától rendbe tud jönni de akut szakaszában átmeneti szívelégtelenség és életveszélyes aritmia is felléphet, vagy akár halállal is végződhet az elváltozás. Az érzelmek tehát direkt fizikai hatással vannak a szívünkre: ezek az érzelmek lehetnek pozitívak és negatívak is, félelem, bánat, fájdalom, nagy stressz, szakítás. De egy nyilvános beszéd vagy otthoni vita is okozhat takotsubo-szindrómát. A pozitív stressz, mint hirtelen, nagy öröm úgyszintén hatással van a szív alakjára. Azonban örömteli események után máshogy változik a szív formája: nem a szívcsúcson, hanem középtájon fúvódik fel. A különbség okát azonban pillanatnyilag még homály fedi...

Természeti katasztrófák után

2004-ben hatalmas földrengés pusztított Japán legnagyobb szigetén. A földrengés következtében 60-an meghaltak, és több ezren megsebesültek. Az orvosok, a katasztrófa tetőpontján, a földrengés által érintett körzetben arra lettek figyelmesek, hogy a Takotsubo-szindrómás esetek száma drámaian megnőtt. Egy hónappal a földrengés után huszonnégyszeresére emelkedett a betegek száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Az érintettek szinte minden esetben az epicentrum közelében lakta.

Vudu halál

Régóta ismert, hogy az intenzív érzelmi zavar szívtünetek, sőt hírtelen halált is okozhat. 1942-ben a Harvard Egyetem fiziológusa, Walter Cannon publikálta az első megfigyeléseket az úgynevezett Vudu-halálról, amely haláleseteket az ijedtség okozta. Az áldozatok azt gondolták, hogy megátkozta őket egy boszorkány, vagy olyan gyümölcsöt ettek, amely tabu volt, és az esetek többségében azonnal, de legkésőbb 24 órán belül meghaltak. Ezeknél az eseteknél, az áldozatok meg voltak győződve arról, hogy nincs reményük, nem tudnak semmit tenni az őket érő külső erő ellen.

A kutatók megfigyelése szerint ezek az élethelyzetek azonnali fizikai tüneteket okoznak: a vérerek rendkívül erősen összehúzódnak, amely hatására a vér térfogata radikálisan lecsökken. Ezáltal a vérnyomás leesik, a szív legyengül, és az ezáltal fellépő oxigénhiány komoly szervkárosodást okoz. Bár sokáig úgy gondolták, hogy a jelenség csak bennszülötteknél és úgynevezett "primitív" emberek között fordul elő, egyre több megfigyelés igazolja, hogy a modern embereknél is létrejöhet.

És a nyulak is

Egy 1980-ban készült vizsgálatban nyulakat etettek magas koleszterintartalmú táppal abból a célból, hogy megvizsgálják ennek az étrendnek a kardiovaszkuláris betegségekre gyakorolt hatását. A vizsgálat során néhány nyúlnál sokkal súlyosabb betegség alakult ki, mint a többieknél. A kutatók nem találták a jelenség magyarázatát, ezért kicsit megváltoztatott körülmények között megismételték a vizsgálatot. A nyulakat, két csoportra osztották. Mindkét csoportnak ugyanazt a tápot adták, de máskülönben mindenben megegyeztek egy kivétellel: az egyik csoportnak a vizsgálat ideje alatt intenzív kapcsolata volt az ápolókkal. Kivették őket a ketrecükből, simogatták őket, játszottak velük, miközben a másik csoport a vizsgálat egész ideje alatt a ketrecében maradt.

Annál a csoportnál, amellyel foglalkoztak 60%-kal kevesebb aorta-megbetegedés alakult ki.

Az érzelmes szív

A szívünk ezek szerint a vizsgálatok és megfigyelések szerint jóval több, mint a vér továbbítására szolgáló szerszám. Az érzelmes-szív titokzatos és megmagyarázhatatlan módon van kapcsolatban a biológia szívünkkel. Bár a takotsubo-szív létrejöttének magyarázata még várat magára, annyi biztos, hogy elődeink jól sejtették: a szívünk "össze tud törni", meg tud "hasadni", a szívünkbe tud "nyilallni" a bánatunk, "szíven találnak" ha nagy megrázkódtatás ér, és a "szívtelen" ember érzelmekben szegény. A szív tehát nem véletlenül volt évszázadokon át az érzelmek helye, és szimbolizálta a szeretetet és a szerelmet.

Bár a nagy stresszhelyzeteket nehéz előre látni és főleg kikerülni, ha tudunk arról, hogy milyen hatással vannak a szívünkre, eredményesebben tudjuk szívünket védeni: például a stresszkezelésünk fejlesztésével, vagy szakember segítségül hívásával a kritikus élethelyzetekben.