Mazsolás kalácskák

Mazsolás kalácskák – legalább olyan finomak mint amennyire szépek. A tésztája kalácstészta, jó sok mazsola van benne, és akkora kalácskákból áll mint egy-egy zsemle. Németországban ettem ilyet valamikor, és már akkor is nagyon ízlett. Ott Rosinenweckchen névre hallgat. Egy kicsit azért átalakítottam:
25 dkg teljes őrlésű őszi búza
25 dkg teljes őrlésű tönkölybúza
10 dkg méz
8 dkg vaj
10 dkg mazsola
2 dkg élesztő
kb. 3 dl víz

1. A lisztet egy dagasztótálba öntöm, majd közepébe öklömmel kis mélyedést nyomok. Az élesztőt belemorzsolom a mélyedésbe. Langyos vízzel és kis liszttel elkeverem, és megvárom amíg felfut.
2. A lisztet elkeverem a többi alapanyaggal, kivéve a mazsolát. Jól meggyúrom, hogy ruganyos tésztát kapjak. Nem szabad sem ragadnia, sem túl száraznak lennie.
3. Vastag ruhával letakarom és meleg helyen kelni hagyom. Körülbelül háromszorosára fog megkelni.
4. A szépen megkelt tésztát még egyszer alaposan átgyúrom.
5. A tésztából kis gombócokat készítek, majd kivajazott tepsibe helyezem őket. Ilyenkor még nem érnek őssze.
6. Még egyszer kelni hagyom, azonban ezúttal elég, ha kétszeresére nőnek meg.
7. A sütés előtt tejfölös vízzell megkenem a kalácskákat. A mazsolákat ahol kilógnak, benyomom a tészátba, mert sütés közben megégnek.
8. Közepesen meleg sütőben, (körülbelül 200°C-on), szép világosbarnára sütömőket . Fogpiszkálóval ellenőrzöm, hogy átsültek-e. A sütés közben ugyan összenőnek, de után könnyen szét lehet törni őket.