Humusz házilag

Humusz avagy csicseriborsókrém

A humusz ebben az esetben nem a termőföldet jelenti, hanem egy isteni krémet a Közel-Keletről. Alapanyaga a csicseriborsó és a szezámmag, amelyek közül a csicseriborsó itthon is megterem.

A teljes értékű konyhánkban készített humuszban az a különleges, hogy minden összetevője friss: azaz szárított csicseriborsót használunk és nem előre megfőzött konzervet, hántolatlan szezámmagot, és természetesen friss fokhagymát és citromlevet.

És természetesen akkor lesz valóban teljes értékű, ha az alapanyagok biogazdálkodásból származnak.

Összetevők:

18 dkg csicseriborsó
2 dkg szezám
fél teáskanál római kömény
fél citrom leve

3 gerezd fokhagym
ca. 1,5 dl olívaolaj

A csicseriborsót érdemes legalább 12 órára beáztatni, majd a levét leönteni és új vizet önteni rá, végül így puhára főzni. Mikor megfőtt egy deci vizet rajta hagyunk, és a többi levet kis bögrébe öntjük. Ezt félretesszük, mert ha száraz a humusz, lehet, hogy szükségünk lesz még rá.

Az egész humuszkészítés legidőigényesebb része a szezámmag megpirítása. Olaj nélkül, csak nagyon enyhén szoktuk megpirítani, majd miután kicsit meghűlt, mákdarálón, igazi, békebelin, ledaráljuk. A pirított szezámnak mennyei illata van, és az állaga kicsit az őrölt mákra fog emlékeztetni, annyira krémes.

Ezután a humuszunkba csavarunk egy fél citromot, hozzáadjuk a sót és a római köményt, és alaposan meglocsoljuk olívaolajjal.
Végezetül a botmixerrel simára turmixoljuk. Üvegcsékbe tesszük, és a tetejükre olíva olajat öntünk.

Teljes őrlésű lisztből készült kenyérrel isteni! Nyáron paradicsommal, télen lila hagymával...

 

Az alapanyagok nagy részét tartjuk a boltunkban: https://ketezeregybolt.hu/bioelelmiszer

 

#biohumuszházilag #humuszházilag #teljesértékűkonyha #humuszateljesértékűkonyhában #csicseriborsókrémházilag #csicseriborsópástétomházilag #csicseriborsóskenceházilag