Hokkaidótök-leves

A hokkaidótök vagy japántök gyönyörű, narancssárga, viszonylag kicsi tökféle. Nem csak édes, de finom is. A héja is fogyasztható, ezért nem szükséges meghámozni, mindössze ki kell magozni. Viszont ahhoz képest, hogy milyen gyorsan megfő, rettentő kemény a húsa, ezért jó nagy, és éles kés kell a szétvágásához.Mikor először készítettem, óvatosságból csak egy kis adagot főztem. Ugyan mindenkinek jutott egy tányérral, de láttam a csalódott arcokon, hogy csak ennyi?
Most máshogy vagyok óvatos: annyit készítek, hogy biztos, hogy maradjon másnapra is. Összeturmixolni azonban csak annyit turmixolok össze, amennyi egy étkezésnél elfogy, mivel az a tapasztalatom, hogy a krémlevesek gyorsabban romlanak meg, mintha amikor zöldségek egészben maradnak a lében.
A hokkaidótök mellé a téli zöldségeket szoktam a levesbe vágni. Miért is jó a nagy család – mindenki máshogy szereti. Szerencsére ezzel nekem már nincs dolgom, mindenki az asztalnál tudja ízesíteni úgy, ahogy neki tetszik. A következő variációkról tudok beszámolni: tejszínnel, tejszínnel és tökmaggal, sajttal, sajttal és tejszínnel, tejföllel és tökmaggal, tejföllel és tökmaggal, valamint pirított fokhagymával.

Hozzávalók:
hokkaidótök
vöröshagyma
burgonya
sárgarépa
alma
szerecsendió

1. A hokkaidótököt kimagozom és körülbelül 5 x 5 cm-es kockákra vágom. A burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom. A sárgarépát, ha szükséges zöldségtisztító kefével lekefélem, és keskeny karikákra vágom. A vöröshagymát felkarikázom.
2. A zöldségeket fazékba teszem, és annyi vizet öntök rá, amennyi éppen hogy csak elfedi. Megsózom és belereszelem a szerecsendiót.
3. A zöldségeket puhára főzöm, majd beleteszem az összevágott almát és még egyet rottyantok rajta.
4. Kézi turmixolóval krémesre turmixolom.