Húsvéti kalács

Húsvéti kalács nem csak Húsvétra

A húsvéti kalács egyszerűen egy fonott kalács.
A receptben szerelő mennyiség egy hatalmas, vagy két kisebb kalácsra elegendő. Vagy akár több kisebbre is. A gyerekekkel a főzőtáborban vagy a szakkörön és persze a saját gyerekeimmel is, mindig sok kis kalácskát készítünk, mert a gyerekek nagyon szeretnek fonni és formázni.

A receptben tej szerepel, amit nyugodtan ki lehet cserélni vízre. A receptben tojás is szerepel, amit szintén ki lehet hagyni. Az ízén minimálisan fog változtatni.

A receptben vaj is szerepel, amit többnyire nyugodtan benne lehet hagyni, mert a tejérzékenyeket általában a tejfehérje zavarja. A vaj pedig szinte teljesen csak zsírból áll. 

A kalácsot mindig megkenjük valamilyen zsíros folyadékkal, ami lehet tojás is, de össze tudunk keverni pici tejfölt pici vízzel, ami szintén meg fog felelni a célnak.

70 dkg teljes őrlésű őszibúza-liszt
10 dkg méz
5.0 dkg élesztő
12 dkg vaj
2.0–2.5 dl langyos tej
1 tojás
csipetnyi só

  • A lisztet egy tálba öntjük, és öklünkkel a közepébe kis mélyedést nyomunk.
  • Az élesztőt a mélyedésbe morzsoljuk.
  • Kevés langyos vizet öntünk hozzá, majd összekeverjük a liszt egy pici részét, a vizet és az élesztőt.
  • Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
  • A liszthez keverjük a több alapanyagot.
  • Jól megdagasztjuk a tésztát.
  • Konyharuhával letakarjuk, és addig pihentetjük, míg körülbelül háromszorosára nő.
  • A tésztát kétfelé vesszük, majd mindkét feléből három–három gombócot készítünk.
  • Sütőlapot jól kivajazunk. 
  • A gombócokat a sütőlapon összefonjuk.
  • A kalácsokat megkenjük tejfölös vízzel, konyharuhával letakarjuk, és állni hagyjuk, amíg ismét elkezd nővekedni. 
  • Előmelegített sütőben, 200 fokon sütjük, amíg szép aranybarna színe nem lesz.
  • Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  • A meleg kalácsot ne vegyük ki a sütőlapról, mert könnyen törik.