Dióhéjban az RLS-ről

 

A nyugtalan láb szindróma, vagy Restless Legs Syndrom, röviden RLS nevet viselő megbetegedés a 17. század óta ismert. Az orvostudomány mégis csak az utóbbi néhány évben kezdett el komolyabban foglalkozni vele. Az RLS-ben szenvedő betegek szerencséje vagy szerencsétlensége, hogy a betegségnek nincs semmilyen látható tünete mint mondjuk az elhízásnak vagy az ekcémának, nem lehet belehalni mint a rákba vagy a szívinfarktusba, laborvizsgálatokkal vagy mérésekkel nem diagnosztizálható mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, a beteg saját elmondásán kívül a környezet semmilyen módon nem tud tudomást szerezni róla. Holott az RLS egy krónikus betegség, amely a lakosság 2–15 %-át érinti, és súlyosabb formája élethosszig tartó gyógyszeres kezelést igényel.

Mi is az az RLS?

A nyugtalan láb szindrómát az idegrendszer működésének zavara okozza. Legjellemzőbb tünete, hogy az érintett személy estefelé furcsa, nehezen körülírható érzést észlel a lábaiban, amely csak akkor múlik el, ha mozgatja a lábait, például járkál. A betegek 30 %-ánál a karok is érintettek. Súlyosabb esetekben a beteg éjszaka órákon keresztül járkál, mozog, ami hosszú távon azt eredményezi, hogy fáradt, kimerült, depresszióra hajlamos lesz, és a suicid veszély is megnő.

A probléma súlyosságát jól jelzi, hogy az RLS a harmadik leggyakoribb oka a krónikus alváselégtelenségnek.

Az RLS-nek kétféle formája létezik, ugyanis a betegség lehet valamilyen más betegség kisérőtünete, illetve jelentkezhet mint önálló probléma, önmagában is.

 Az RLS oka

Az RLS oka ismeretlen. A nők kétszer olyan gyakran érintettek mint a férfiak. Számos krónikus betegség kisérő tünete, mint a diabetes, veseelégtelenség, parkinson-kór, Chrohn betegség, cöliákia. A terhességek csaknem egyharmadában jelentkezik, de a terhesség után többnyire a tünetek is megszünnek. Vashiány is előidézheti.

Az RLS-t gyógyszerek is kiválthatják, illetve súlyosbíthatják a tüneteit. További kockázati tényezőnek tekinthető az alkohol, a nikotin, és idegrendszeri problémák.

A genetika

 Az RLS kialakulásában szerepet játszhatnak genetikai tényezők, azonban a genetika önmagában még nem magyarázza meg az RLS tüneteinek megjelenését. A genetikusoknak sikerült meghatározni az RLS-ért felelős géneket, azonban azt is megállapították, hogy sok hordozó személy nem betegszik meg. A génekkel mindössze a hajlamot örököljük, azonban azok a tényezők, amelyek a betegség megjelenéséhez vezetnek, pillanatnyilag ismeretlenek.8

Diagnózisa

 Miután az RLS diagnózisa csak a beteg szubjektív elmondása segítségével lehetséges, az érintettnek négy kérdésre kell válaszolnia a diagnózis felállításához. A betegnek mind a négy kérdésre igennel kell válaszolnia. Ezt a kérdéssort azután ki lehet egészíteni személyes beszélgetéssel, illetve néhány további vizsgálattal, hogy kizárjanak más betegségeket, amelyeket hasonló tünetek kísérhetnek.

Kezelése

 Az orvostudomány az RLS-t elsősorban gyógyszerekkel kezeli. Ezek azonban csak a tüneteket enyhítik, a betegséget nem szüntetik meg, ezért a gyógyszeres kezelése élethosszig tart.

A kezelés számos gyógyszercsoporttal lehetséges, mint például dopamin agonistákkal, antiepileptikumokkal, levodopával, benzodiazeinekel és opiátokkal.

Egyes szereknél megfigyelhető az augmentáció jelensége, ami annyit takar, hogy a gyógyszer bizonyos ideig történő szedése után a tünetek felerősödnek, már napközben is, nem csak este jelentkeznek, továbbá, hogy a lábakon kívül más végtagokra (karok) illetve más testrészekre (has, törzs, fej) is kiterjednek, intenzívebbé válnak.

A gyógyszeres kezeléseknél a betegeknek ugyanakkor a gyógyszerek mellékhatásaival is számolniuk kell.

Alternatív kezelések

 Egyéni tapasztalatok azt mutatják, hogy diétával meg lehet szüntetni RLS tüneteit. A jóga csökkentheti az RLS tüneteit, valamint a rendszerese mozgás és a stressz kerülése is jótékony hatású lehet.

Az RLS vizsgálat

 A Pécsi Egyetem doktori iskolájának hallgatójaként kutatási területem az RLS diétás kezelése.
Vizsgálatom célja egy olyan módszer kidolgozása, amely segítségével a beteg meg tudja állapítani, hogy melyek azok az élelmiszerek és egyéb kiváltó okok amelyek tüneteit előidézik.

Ha úgy érzi/érzed érintett vagy, és részt szeretne/nél venni a vizsgálatban, a részletekről itt olvashat/sz.