Bodzaszörp – mézzel

A bodzaszörpöt cukor helyett mézzel is készíthetjük – így ízébe a méz íze is keveredni fog. 

Egy 5 literes befőttes üvegbe beáztatunk 5-6 nagy virágot és egy felszeletelt biocitromot. A méz mennyisége ízlésünktől függ. Fél kiló mézzel egy kellemes üdítőt kapunk, ha valódi szörpöt szeretnénk, ne sajnáljuk, akár 1 kg mézet is tehetünk hozzá, de ilyenkor egy-két virággal, esetleg még egy citrommal többet tegyünk az üvegbe.

Az üveget letakarjuk – a bogarak miatt –, majd 3 napra kitesszük a napra. A harmadik nap elteltével leszűrjük, és aztán hideg helyen tároljuk. 

Ez a bodzaszörp mindössze néhány napig áll el, utána elkezd erjedni. Ha olyan itókát akarunk készíteni, ami hosszabb ideig is eláll, a már kész bodzaszörpöt meg kell főznünk, és jól kimosott üvegekbe töltenünk. Az üvegeket gondosan le kell zárni, majd néhány napra párnák és paplanok közé dunsztba tenni. Így akár karácsonykor is ihatunk bodzaszörpöt.