Lépések a biokert felé

A gyümölcsfákból, zöldségfélékből, dísz- és gyógynövényekből kialakított biokert avatatlan szemlélőnek első ránézésre meglehetősen rendezetlennek tűnhet. Egy ilyen helyen egyetlen kultúrnövényt sem termelnek egyedül egy ágyásban, s nincsenek gondosan felgereblyézett talajfelületek. A vegyesen, gazdag változatossággal ültetett növények egészségesebben fejlődnek, mint monokultúrában, mivel szomszédokként – ható- és illatanyagaiknak köszönhetően – kölcsönösen védik egymást a különféle kártevőktől. A kertbe csalogatott madarak, sünök a biokertész lelkes segítőtársai, tavasztól őszig pusztítják a rovarokat.


A gazda minden szerves hulladékot visszajuttat a természetes körforgásba, akár komposztálással, akár talajtakarásra való elhasználással. A folyamatos talajtakarás – mulcsozás – különösen fontos.
Vegyszerek helyett itt növényi alapanyagból, házilag előállított permetlevek használhatók, mint a csalánlé vagy a zsurlófőzet; talajjavításra pedig állati trágya, komposzt és zöldtrágyanövény (például pillangósok) alkalmazhatók.
A gazda vetésforgót alkalmaz, és gondosan megválogatja, hogy melyik növény melyik mellé kerüljön vagy ne kerüljön. Minden biokertben megtalálhatók a növényeket védő, rovarokat riasztó növények, mint a körömvirág, a büdöske és a sarkantyúka.
Egy ilyen kert számos élőlénynek nyújt élőhelyet. Eldugottabb részein egy-egy rőzserakás vagy kövekből összehordott halom természetes búvóhelyet és életteret biztosít hasznos kisállatok számára. A csigákra, rovarokra, hernyókra szorgalmasan vadászó békák szívesen megtelepednek egy kisebb kerti tavacskában, mely egyben más állatok itató- és fürdőhelye is lehet. A kártevőkkel táplálkozó rovarfélék – katica, fátyolka, pók stb. – is hasznosak lehetnek; a szakirodalomban számos fortély található arra, hogyan csalogathatók a kertbe.

Hozzászólások

Permakultura - látogató