Citromízű banán

A banán a világ legfőbb kereskedelmi árucikkei közé tartozik. A hazai piacokon néha a legolcsóbb gyümölcs. De vajon milyen árat fizetünk ténylegesen a banánért? 

 A banán legnépszerűbb gyümölcseink és legrégebbi kultúrnövényeink egyike. Írásos emlékek már i. e. 600-ban említést tesznek róla. Eredeti hazája Délkelet-Ázsia, ahonnan Indián keresztül jutott el Kelet-Afrikába, majd onnan terjedt el az  egész afrikai kontinensen és a Karib-tengeri szigeteken. Mivel azonban a banán  gyorsan romlik, Európában a tizenkilencedik század végéig szinte ismeretlen  volt. A banánnövény rizómáról (gyökérgumó) fejlődik ki, és végleges magasságát – ami nem kevesebb, mint 6–12 m – 9 hónap alatt éri el. A növényen egyetlenegy sötétpiros bimbó fejlődik ki, melyből egymás után bontakoznak ki az úgynevezett „kezek”. Ezek 12–16 banánból állnak, míg a növény teljes termése az 50 kg-os súlyt is elérheti.

A piacot négy nagy cég uralja. Egész országok válnak ezeknek a multiknak az ellenőrzése alatt „banánköztársasággá”. Hatalmas erdőfelületek esnek áldozatul az „excessive” monokultúráknak. Ez a termelési mód nagy mennyiségű növényvédőszert és műtrágyát igényel.
Az ültetvényeken a munkakörülmények katasztrofálisak. Több helyütt gyerekek is dolgoznak, néha napi 10 órát, és mindezt éhbérért. A nehéz fizikai munka, a permetezőszerek és fertőtlenítőszerek intenzív használatának következtében sok munkás terméketlenné válik. Százezrek függnek a banántermesztéstől.
„La prison verde” – „A zöld börtön” mondják ezek az emberek az életükről.
Mindezt azonban máshogy is lehet. A biogazdálkodással termesztett banánoknál egyrészt nem alkalmaznak szintetikus növényvédőszereket, másrészt szociálisan elviselhető körülményeket teremtenek a dolgozóknak. A gazdálkodók garanciát kapnak arra, hogy árujukat korrekt áron átveszik: szociális biztosítással rendelkeznek, és gyerekeik iskolába tudnak járni. A biobanán a méltányos kereskedelemmel elválaszthatatlanul összefügg.