Búzakenyér fektete köménnyel

A fekete kömény ismeretlen fűszer a magyar konyhában, talán mert Dél-Európában és Észak-Afrikában őshonos növény. Amikor először találkoztam vele, egy török étterem péksüteményeinek valamelyikére volt rászórva. Érdekes íze rögtön megfogott, de sokáig nem használtam a konyhámban, tulajdonképpen a család visszautasításától tartva.

Pedig nagyon izgalmas az íze, és még izgalmasabb az, amit a szakirodalom ír róla.

A fekete köménynek (Nigella Sativa) ugyanis komoly gyógyhatást tulajdonítanak több ősi kultúrában is, használja az ayurvéda és az iszlám gyógyítás, az unani (perzsa-arab hagyományos orvostudomány) és a siddha (ősi indiai orvoslás).

A fekete magokat és a belőlük kivont olajat széles körben alkalmazták a legkülönbözőbb betegségekben. Napjaink kutatásai igazolták sokoldalú gyógyhatását, és az evidenciákon alapuló orvostudomány egyik legfontosabb gyógyhatású növényének tekintik. Antidiabetikus hatású, rákellenes hatású, immunrendszert szabályozó, fájdalomcsillapító, mikrubaellenes, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, hörgőtágító, májvédő, vesevédő, gyomorvédő, antioxidáns tulajdonságai bizonyítottak.

És hogy mindemellett még finom is, az a ráadás...

Erre a kenyérkére a fekete köményt elsősorban az íze miatt szórtam, de természetesen örülök, ha a mindenféle pozitív hatásaival ránk is hat. A tésztába magába lenmagot és szezámmagot kevertem, mert persze ezeknek is rengeteg jó tulajdonságuk van amellett, hogy szintén rettentő finomak. A recept az"Egyszerűen finom" szakácskönyvemből származik, élesztős búzakenyér háromféle búzából: őszi, tönköly, és durum... mennyei... igazi hízókúra...

Azoknak, akik még csak most fogják megvenni a szakácskönyvet, a receptet itt találjátok: http://www.ketezeregy.hu/receptek/kevert-kenyér-élesztővel

És akik most szeretnék a szakácskönyvet megrendelni: https://ketezeregybolt.hu/Egyszeruen-finom

 

Forrás: Aftab Ahmad et al. A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb, Asian Pac J Trop Biomed. 2013 May; 3(5): 337–352.

#feketekömény #teljesértékűkonyha #teljesőrlésűkenyér #teljesőrlésűbúzakenyér #evidenciaalapúorvostudomány #wholefoodcooking #vollwertkost