Apró malőrök a szakácskönyv körül – 2. rész

A cím

Több mint tíz éve tervezem, hogy szakácskönyvet írok, és a címe már a kezdet kezdetén megvolt: Egye magát egészségesre! Ezt a címet használtam ugyanis a főzőiskolában, cikkeknél sőt több cikksorozatnál is és az előadásaim egy részénél. Azt gondoltam, a címen nem kell törnöm a fejem, mindössze egy alcímmel egészítettem ki: A teljes értékű konyha.

Mikor már csaknem kész volt a könyv, elbizonytalanodtam. Lehet, hogy inkább tegezni kéne az olvasót? Azt látom a neten, hogy a tegezés egyre általánosabbá válik. Nem csak fiatalok körében, de minden korosztályban.
Úgy éreztem a problémát nem tudom egyedül megoldani, és körkérdést indítottam a barátaim között, ügyelve arra, hogy különböző korosztályokat kérdezzek meg. A többség a tegezést tartotta jobbnak, ezért megváltoztattuk a könyv címét: Edd magad egészségesre!-re.

Majd eljött az első könyvbemutató ideje, amelyet feltettem a FB-ra. Másnap reggel felhívott minket egy nagyon dühös valaki. Szemrehányást tett, hogy hogy mertük a könyvnek ezt a címet adni, mikor ő ezt a címet használja nyár óta, ha jól értettük egy cikksorozathoz. Majd lecsapta a kagylót (pardon, kinyomta a telefont).

Kíváncsiságból beírtuk a Google-be a címet, és meglepetésünkre, meglehetősen sok találatot kaptunk. A telefonálónk cikkjeit ugyan nem találtuk meg, de rá kellett jönnünk, hogy feltűnően sokan használják ezt a mondatot. Úgy éreztük, hogy köszönettel tartozunk a telefonálónak: más címre van szükségünk.

Miután mindez másfél nappal az első könyvbemutató előtt történt, először is vad brainstormingba kezdtünk: ontottuk az ötleteket. Hihetetlenül jó ötletek születtek, de miután nem volt idő arra, hogy megérjen bennünk a megfelelő cím, ismét a barátainkhoz fordultunk, akiknek ezúton is nagyon megköszönöm a segítséget. Megkértünk mindenkit, hogy egytől ötig pontozzák a címeket, és ez alapján választottuk ki a nyertest.

Így utólag, azt hiszem, jobb címet találtunk: Egyszerűen finom. A teljes értékű konyha

Mert a címben el van rejtve egy kis szójáték: A teljes értékű konyha egyszerű is és finom is, azaz egyszerűen... finom.