Kezdetben volt a nevelés

Kezdetben volt a nevelés

Alice MIller korunk egyik legkiválóbb pszichológusa. Véleménye szerint a felnőtt személyiségét alapvetően gyermekkora határozza meg. A felnőtt eltorzult személyisége nem jellemgyengeség vagy akarathiány következménye, hanem csak és kizárólag a kisgyermeken elkövetett erőszak, a testi vagy lelki terror, a fenyítések és egyéb nevelői eszközök következménye.   „...a gyermekekkel való bánásmódba egy általánosan érvényes pszichológiai törvényszerűség is belejátszik, amivel foglalkoznunk kell: a felnőtt semmihez nem foghatóan rejtett és büntetlen hatalmat gyakorolhat a gyermek fölött" – írja Alice Miller.

Bár napjaink pedagógiai módszerei valamit enyhültek az utóbbi évtizedekben, az európai pedagógia alapvetően még mindig az úgynevezett "fekete pedagógiából" táplálkozik. A könyv részletesen leírja ezt a pedagógia gyakorlatot és három szélsőséges példán érzékelteti hatását. Adolf Hitler mellett Christiane F., egy kábítószerfüggő tinédzser gyermekkorát elemzi, aki prostitucióval keresi meg az anyagra valót Berlinben, valamint Jürgen Bartsch, a brutális gyermek sorozatgyilkos csecsemő és ifjúkorát írja le.

Felkavaró könyv, mely egyaránt szolgálja egy – gyakran hihetetlen következményekkel járó – európai hagyomány megismerését és az őszinte önismeretet.

3 120 Ft
Szerző: 
Alice Miller
Oldalok: 
240
ISBN-szám: 
9789639957305
Kiadó: 
Pont
Eredeti ár: 
3 465 Ft